PERKOVIĆ I MUSTAČ

Medved: Ovo je pokušaj da se rehabilitira sustav koji je ubijao Hrvate po svijetu

Nobilo navodi kako se ovdje ne utvrđuje krivnja nego da se gledaju drugi elementi, životna dob, zdravlje...
 Peter Kneffel/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Odvjetnik Anto Nobilo predao je jučer u 14 sati u Ministarstvu pravosuđa zahtjev za pomilovanjem Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su 2016. na njemačkom sudu osuđeni na doživotni zatvor za teško ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine. Nobilo je ranije za N1 na upit može li se pomilovati nekoga u Hrvatskoj za kazneno djelo za koje je osuđen u Njemačkoj, rekao da može.

- Perković i Mustač su izručeni Njemačkoj pod uvjetom da moraju biti vraćeni Hrvatskoj. Oni potpadaju pod jurisdikciju hrvatskog zakonodavstva i na njih se primjenjuju svi propisi kao na svakog drugog osuđenika u Hrvatskoj koje je osudio hrvatski sud. Da su ostali u Njemačkoj, oni bi prošle godine stekli pravo kao stranci da budu pušteni na uvjetni otpust nakon 7,5 godina uz protjerivanje iz Njemačke - rekao je Nobilo.

Pojasnio je da je to u Njemačkoj nominalno doživotna kazna zatvora, ali da gotovo svi koji nisu teroristi, serijske ubojice i slično nakon 15 godina izlaze na uvjetni otpust. No, stranci nakon 7,5 godina mogu izaći, uz protjerivanje iz Njemačke i zabranu povratka u državu.

Politička inicijativa

Nobilo je dodao da se ovdje ne utvrđuje krivnja te da se kod pomilovanja gledaju drugi elementi - godine života, zdravstveno stanje, ukupni život okrivljenika, njegove zasluge za obranu i stvaranje hrvatske države.

Nobilo se ne slaže s onim što HDZ kaže da bi bio presedan ako bi predsjednik Milanović pomilovao Mustača i Perkovića.

- Postoje slučajevi kada jedino institutom pomilovanja možete ispraviti nepravdu koju je pravosuđe nanijelo. Milanović će ulaziti u škare - da su ostali u Njemačkoj, bili bi vani; kako su suđeni u Njemačkoj, a izdržavaju kaznu kod nas, dobili su 30 ili 40 godine - rekao je Nobilo i dodao da postoji neusklađenost u sustavima i da se nepravda ne može ispraviti pravnim putem.

Ministar branitelja Tomo Medved, komentirajući zahtjev o pomilovanju, rekao je, prenosi N1, kako je "očito da se ovdje radi o političkoj inicijativi".

- Odvjetnik je rekao da je on taj koji je kreirao cijeli proces, a da je pritom komunicirao s jednim od generala i da je tako došlo do inicijative da određeni broj generala da potporu inicijativi za puštanje na slobodu Perkovića i Mustača. Cijeli je postupak kreiran politički, generali su pozvani i dali su potporu. Jasno mi je što su pojedini generali rekli da su prepoznali njihov doprinos u Domovinskom ratu kao olakotnu okolnost.

Bitno je naglasiti da ih taj doprinos ne može abolirati od zločina koji su počinili u vrijeme režima SFRJ kao djelatnici Udbe, a poglavito ih ne može abolirati od presude koja je pravomoćno izrečena u Njemačkoj. Generali su očito imali plemenit cilj, ali po meni njihova potpora ne može abolirati za ono za što su presuđeni ni od svega što su činili kao djelatnici Udbe - rekao je Medved te nastavio: - Iz ove inicijative možemo iščitati da je pokušaj da se rehabilitira cijeli taj sustav koji je cijelo vrijeme postojanja bivše države vršio ubojstva hrvatskih državljana po svijetu činio zločine.

Dodao je da je isključiva nadležnost za donošenje te odluke na - predsjedniku Republike. Ponovio je ono što su iz HDZ-a već poručili, da bi bio presedan da predsjednik sada odluči pomilovati Perkovića i Mustača.

Motivi generala

Naveo je da "cijeli ovaj proces u velikoj mjeri dijeli društvo, a na poseban način branitelje". Očekuje da će nakon cijele procedure predsjednik donijeti odgovarajuću odluku. Na pitanje o podršci koju je inicijativi pružio general Ante Gotovina, rekao je da ne bi izdvajao nijednog generala.

- Pozvao bih ih da javnosti predoče svoje motive i ono što im je bilo poznato glede njihova iskazivanja potpore - rekao je Medved i dodao da se s Gotovinom čuo, ali da nisu razgovarali o toj temi.

General Josip Lucić na N1 je rekao da se inicijativom o pomilovanju stvara "zaglušujuća tutnjava gdje se u drugi plan stavlja nastanak države, a glorificira se uloga Perkovića i Mustača". Ne slaže da su njihove zasluge tolike i smatra kako je vrlo loše što su to generali potpisali.

- To je u potpunosti nadležnost predsjednika, on je taj koji dodjeljuje milost pomilovanja i on odlučuje hoće li to učiniti ili ne. U ovom slučaju svaki general koji je potpisao taj zahtjev trebao bi objasniti zašto je to učinio i zašto su potaknuli ovu silinu podjela gdje smo nasuprot toga 30 godina pokušavali se izdignuti iznad nesreće Drugog svjetskog rata i gorčine koje je osjećalo hrvatsko iseljeništvo i terora Udbe koji su trpjeli - rekao je, među ostalim, Lucić.

Dodao je i da Gotovina sam svoj potpis treba objasniti jer on "duboko traumatizira ogroman broj pripadnika HV-a te obitelji onih koji su stradali zbog Udbe". Ministar Oleg Butković izjavio je da on ne bi donosio odluke koje bude stare i donose nove podjele.

- Vidio sam u dopisu Ministarstva uprave da postoji oko 270 zahtjeva za pomilovanje i da on nije donio nijednu odluku, da je u kampanji spominjao da je to relikt prošlosti - istaknuo je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:33