KADROVSKA KRIŽALJKA

Medved se izborio za Ministarstvo branitelja, zanimljivo ime se spominje za novog ministra obrane

Dva naša izvora kažu kako ih ne bi iznenadilo da bivši ministar gospodarstva Darko Horvat postane novi ministar obrane
Tomo Medved
 Zeljko Puhovski/Cropix

Najavljeni proces smanjenja broja ministarstava spajanjem postojećih u veće resore, očekivano, naišao je uz zagovornike i na određene otpore u administraciji premijera Andreja Plenkovića, kao i u vodstvu HDZ-a.

Iako su mediji, u sklopu tog procesa, o fuzioniranju Ministarstva obrane i Ministarstva hrvatskih branitelja, dosad izvještavali kao o manje-više riješenoj stvari, čini se da je veliki protivnik te ideje, ministar branitelja i odnedavno zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved pobijedio, odnosno da je uspio “obraniti” samostalnost svojeg ministarstva.

U najužem krugu

- To još nije sto posto riješeno, ali tijekom vikenda, čini mi se, prevagnuli su Medvedovi argumenti i, prema svemu sudeći, Ministarstvo branitelja postojat će i u idućoj Vladi kao zaseban resor, a Medved će ostati ministar branitelja. A uz to možda i jedan od potpredsjednika Vlade - kaže izvor Jutarnjeg lista iz Plenkovićeve Vlade. I drugi visoki dužnosnik vladajuće stranke, s time da se ogradio rekavši da se sve još može mijenjati dok Plenković u Saboru ne predstavi članove nove Vlade, kaže kako je tijekom vikenda prevladao stav da se MORH i Ministarstvo branitelja ipak neće spajati.

Iako je do sada bio izostavljan iz medijskih spekulacije o sastavu buduće Vlade, tri izvora Jutarnjeg lista iz HDZ-a i Banskih dvora tvrde da će Mario Banožić vjerojatno biti član i Plenkovićeve nove Vlade iako se njegovo Ministarstvo državne imovine sigurno gasi.

Naši izvori tvrde da je Banožić u najužem krugu izbora za novog ministra graditeljstva i prostornog uređenja, a da su prije spominjana imena, poput Mirjane Čagalj, potpredsjednice Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo, promet i veze, ili ravnatelja Državne geodetske uprave Damira Šanteka - bez šansi.

image
Mario Banožić
Damjan Tadic/Cropix

- Uz napomenu da premijer Plenković još nije donio konačnu odluku, velike su šanse da novi ministar graditeljstva bude Mario Banožić. Uz njega, premijer je sklon da u novoj Vladi zadrži i Darka Horvata, čije se Ministarstvo gospodarstva gasi, točnije spaja s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike kojem će na čelu biti Tomislav Ćorić - tvrdi izvor iz HDZ-a. Dok dva naša izvora kažu kako ih ne bi iznenadilo da Darko Horvat - premda neočekivano - postane novi ministar obrane, drugi sugovornici iz Vlade i vrha HDZ-a kažu da to jednostavno nije realno.

- Kakve veze Horvat ima s MORH-om? Teško mi je to zamisliti, premda znam da premijer još nije riješio dilemu hoće li se MORH ubuduće voditi ‘vojničkim’ ili ‘menadžerskim’ principom. Naime, neki kažu da ministarstvo treba voditi civil, netko s upravljačkim sposobnostima bez obzira na nedostatak vojnog iskustva, a jaka je i struja koja tvrdi da na čelu MORH-a i nakon Damira Krstičevića treba biti ‘vojnik’. Znam i da su brojni umirovljeni časnici HV-a zainteresirani za to mjesto - kaže naš izvor.

Tijekom vikenda dogodio se još jedan mali obrat. Koncem prošlog tjedna činilo se, naime, da je spajanje Ministarstva uprave i pravosuđa izgledna stvar, ali naš izvor iz Vlade kaže da će Ivan Malenica sigurno ostati ministar, ali da Plenković još nije prelomio hoće li uz upravu dobiti i resor pravosuđa.

- Još traju razgovori o tome treba li ili ne treba spajati ta dva ministarstva - kaže.

Pravi lobistički rat u vladajućoj stranci još se vodi i oko toga hoće li Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU voditi Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, ili Nataša Tramišak, pročelnica Osječko-baranjske županije za investicije, razvojne projekte i fondove EU.

- Brnjac snažno lobira u središnjici stranke dok je Tramišak kandidatkinja slavonskih HDZ-ovaca, a prema zadnjim informacijama, čini mi se da će nova ministrica ipak biti Nataša Tramišak. To bi, zapravo, bilo i pošteno jer treba uvažiti činjenicu da je HDZ-ova lista u IV. izbornoj jedinici osvojila čak osam mandata. To je fenomenalan rezultat i za dva mandata bolji nego na prošlim izborima, 2016. godine - kaže naš izvor, inače zagrebački HDZ-ovac.

Ako bude tako, onda Slavonci ne mogu, tvrde izvori iz HDZ-a, imati i svoju osobu na čelu Ministarstva poljoprivrede i u toj se kombinaciji - za mnoge neočekivano - otvara prostor da tim ministarstvom i u novoj Vladi upravlja Marija Vučković.

Milošević ili Vasiljević

Premijer Plenković još nije odlučio tko će voditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a naši izvori tvrde tek da imena koja su se dosad spominjala u medijima, poput Radovana Fuchsa ili Ivane Franić, možemo prekrižiti.

Zastupnici nacionalnih manjina odluku o kandidatu za novog potpredsjednika Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava premijeru Plenkoviću trebali bi priopćiti danas ili sutra. - Ono što znam jest da su u najužem izboru Boris Milošević, SDSS-ov saborski zastupnik, i Snježana Vasiljević, profesorica na Pravnom fakultetu - kaže izvor iz HDZ-a.

Vlada bi trebala imati 15-16 ministarstava: Još se ne zna hoće li se spojiti uprava i pravosuđe

Kako stvari stoje, gase se (pripajaju drugima) ministarstva turizma, gospodarstva, socijalne skrbi i državne imovine, a još se ne zna hoće li pravosuđe i uprava biti spojeni.

Dakle, prema sadašnjim informacijama, Vlada bi, umjesto 20, imala 15 ili 16 ministarstava.

Novi-stari ministri trebali bi biti Vili Beroš (zdravstvo), Davor Božinović (MUP), Zdravko Marić (financije), Gordan Grlić Radman (MVEP), Ivan Malenica (uprava/pravosuđe?), Oleg Butković (promet i infrastruktura), Josip Aladrović (rad i socijala), Nina Obuljen Koržinek (kultura) i Tomislav Ćorić (energetika, gospodarstvo i okoliš).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:21