POSLJEDICE POTRESA

Medved: ‘Situacija se mijenja iz sata u sat, zbog novih podrhtavanja tla objekti se urušavaju‘

Izgradnja kontejnerskih naselja počela je na području Petrinje i Siska, a uskoro će i na području Gline, najavio je Tomo Medved
Tomo Medved
 Ronald Gorsic/Cropix

Nakon sastanka Stožera za uklanjanje posljedica potresa i lokalnih čelnika u Petrinji u Dnevniku HTV-a govorio je čelnik tog Stožera i ministar Tomo Medved.

Podrhtavanja tla koja se i dalje događaju otežavaju saniranje posljedica potresa, kao i loše vrijeme.

- Iznimno veliki napor je učinjen od strane naših inženjera, statičara koji su pregledali velik broj objekata. Više od 2500 objekata je u crvenom, dakle nisu sigurni za stanovanje. Puno više onih koji su uvjetno sigurni. No treba naglasiti da smo u posljednjih 24 sata samo na području Petrinje imali 18 što slabijih što snažnijih potresa i svako od njih objekte koji su bili uvjetno za stanovanje dodatno urušava tako da se situacija mijenja iz sata u sat, rekao je Medved za HRT.

Stožer je od svojeg osnutka pozicionirao 342 kontejnera za stanovanje, a tom broju, kaže Medved, treba dodati još i kontejnere koji su stigli iz privatnih donacija.

- U ovome trenutku na potresom pogođenom području imamo oko 500 takvih objekata. Po svim zahtjevima koji nam stižu s terena, a i u skladu s rečenim na današnjem sastanku s načelnicima, primarno nam treba oko 1000 takvih objekata. No, naglašavam, sa svakim novim potresom situacija se mijenja i mi ćemo je nastaviti pratiti. Ukoliko bude potrebno i više, mi ćemo svakome osigurati siguran krov nad glavom, kaže Medved.

Sve koji su ostali bez domova pozvao je da dođu u organizirani smještaj jer je vani jako hladno.

- One osobe koje odluče ostati u svojim domovima ili blizu njih nastavit će obilaziti naše vrijedne službe. Mogu im poručiti da nitko neće biti ostavljen, intenzivno ćemo ih obilaziti i poduzet ćemo sve da lakše prebrode ove teške zimske dane, dodao je.

Kada je riječ o hrani, Crveni križ je samo danas podijelio 8 i pol tona hrane, a u protekla dva tjedna je na području pogođenom potresom ljudima podijeljeno ukupno 365 tona hrane, a tu su i odjeća i oprema.

Izgradnja kontejnerskih naselja počela je na području Petrinje i Siska, a uskoro će i na području Gline.

- Kontejnerska naselja su zamjena za uništene stambene zgrade, dok su kontejneri koje postavljamo uz obiteljske kuće namijenjeni ljudima koji su u tim kućama živjeli. U neposrednoj blizini urbanih sredina formiramo obiteljska kontejnerska naselja gdje će u idućih nekoliko tjedana biti postavljene ne stotine tih kontejnera s ciljem da ljudi ostanu na ovom području i žive u tim kontejnerima i tako ćemo prebroditi razdoblje do obnove i izgradnje njihovih domova, zaključio je Tomo Medved.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:25