PROŠAO VODENI VAL

Medved u Petrinji: ‘Opasnosti od poplava za grad više nema‘

Podsjetio je kako 2022. i 2023. godine Hrvatske vode na tom području investiraju 550 milijuna kuna

Tomo Medved

 Luka Gerlanc/Cropix

Budući da je najviši vodeni val Kupe od 930 centimetara prošao kroz Petrinju, opasnosti od poplava za taj grad više nema i on je siguran, u što se u utorak obilaskom desne obale na lokaciji Krnici uvjerio i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Nakon sjednice županijskog Stožera civilne zaštite u Petrinji, potpredsjednik Medved obišao je desnu obale Kupe na lokaciji Krnici u nazočnosti članova tog stožera i njegova predsjednika Ivana Celjaka, generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića, predstavnika Hrvatske vojske, petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes. Tom prigodom zahvalio je svim sastavnicama domovinske sigurnosti koje su već treći dan angažirane na izgradnji nasipa.

"Još u subotu smo u sedam županija imali izlijevanje rijeka i poplave, a u Sisačko-moslavačkoj županiji je bilo najteže. Svjesni da su nasipi, čak na 18 mjesta, bili oštećeni u potresu, direktor je na tri važne lokacije u Petrinji organizirao obranu od poplava. Najvažnija je bila ova na Krnici. Na toj je lokaciji uspostavljena druga linija obrane", rekao je Medved i dodao da sutra treba biti na oprezu kako bi se reagiralo "ako bilo gdje dođe do popuštanja".

Istaknuo je kako je zaštita box-barijerama napravljena za razinu 950 centimetara, a najviši vodostaj bio je 930 centimetara. Iako se porast vodostaja više ne očekuje, sve su službe pripravne za moguće popuštanje zaštite. Kako je rekao ministar Medved, u obrani je angažirano više od 500 pripadnika Hrvatske vojske, Hrvatskih voda, Vatrogasne zajednice, HGSS-a, MUP-a, ravnateljstva Civilne zaštite te pri svakoj opasnosti mogu odmah reagirati.

Podsjetio je kako 2022. i 2023. godine Hrvatske vode na tom području investiraju 550 milijuna kuna.

"U sklopu sanacije šteta od potresa, bilo je nužno sanirati i oštećene nasipe. Tom se poslu pristupilo u sekcijama kako bi se lakše, u slučaju potrebe, organizirala zaštita, što se sada pokazalo ispravnim", rekao je Tomo Medved.

Na kraju je dodao kako se u idućih nekoliko dana na tom području ne očekuje povećanje vodostaja, a stanje se prati nizvodno od Jasenovca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:41