KBC ZAGREB

MEGANATJEČAJ UOČI IZBORA 'Na Rebru nam fali 700 ljudi, sada ćemo zaposliti njih 178'

Ministar Dario Nakić: Ovaj natječaj nema veze s politikom i predizbornom kampanjom
 Dragan Matić / EPH

Klinički bolnički centar Zagreb raspisao je natječaj za zapošljavanje kojim je otvorio čak 178 radnih mjesta, što će za bolnicu, na mjesečnoj razini, značiti više od dva milijuna kuna dodatnih troškova.

Ova najveća hrvatska bolnica, koja trenutno zapošljava više od 5000 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, natječajem traži gotovo sve profile. Uz deset liječnika i 50 medicinskih sestara, traže se biolozi, socijalni radnici, tajnice, kuhari, spremačice, pomoćni radnici, fizioterapeuti...

Iako je poznato da u hrvatskim zdravstvenim ustanovama nedostaje kadra, postavlja se pitanje zašto je ovaj natječaj raspisan netom prije izbora.

Ante Ćorušić, ravnatelj zagrebačkog KBC-a, u natječaju ne vidi nikakve predizborne ili političke konotacije.

- U KBC Zagreb trenutno imamo 5186 zaposlenih. Realno, nedostaje nam oko 700 zaposlenika pa natječaj za nešto manje od 200 osoba nije tako velik - kaže Ćorušić. Pojašnjava da su zahtjev za raspisivanje natječaja resornom ministru poslali prije dva mjeseca, dok je vlada još bila stabilna.

- Ne bih čak ni rekao da su ovo nova zapošljavanja. Naime, poznato je da je godinama trajala zabrana zapošljavanja u zdravstvu tako da je sada zapravo riječ o popunjavanju radnih mjesta koja su ostala prazna. Neki su otišli biološki, a neki na druga radna mjesta - kaže Ćorušić.

Naime, zabranu zapošljavanja uveo je 2009. godine tadašnji ministar zdravstva Darko Milinović, a tu odluku je obrazložio potrebom da se zabrani nepotrebno zapošljavanje u zdravstvenom sustavu, posebice nezdravstvenih radnika. Zabranu zapošljavanja nastavio je i sljedeći ministar Rajko Ostojić. Dario Nakić, aktualni ministar, potvrdio je da je odobrio natječaj, ali tvrdi da nije dozvolio zapošljavanje odjednom.

- Dogovor je bio da se zapošljava periodično, a ne odjednom. Riječ je uglavnom o medicinskim sestrama i manjem broju liječnika. Dio tih natječaja odnosi se na ugovore na određeno jer je riječ o zamjenama za dugotrajna bolovanja i porodiljne dopuste - kaže Nakić i dodaje da troškovi za plaće ne smiju rasti.

Upitan ima li ovaj natječaj, koji se poklapa s početkom kampanje, veze s predstojećim izborima, Nakić kaže da to nema veze s politikom.

Koga treba KBC Zagreb

liječnik: 10

magistar farmaciije: 2

molekularni biolog: 1

biolog: 1

logoped: 2

psiholog: 1

diplomirani inženjer kemije: 1

voditelj upravljanja kvalitetom: 1

glavni koordinator energetske učinkovitosti: 1

prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike: 3

prvostupnik radiološke tehnologije: 1

tajnica: 3

operater za održavanje hardvera: 3

referent računovodstva i financija: 1

administrator: 7

serviser: 1

socijalni radnik: 1

nutricionist: 1

prvostupnik sestrinstva: 20

prvostupnik radiološke tehnologije: 6

prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike: 5

prvostupnik fizioterapije: 7

medinska sestra/tehničar: 50

primalja: 7

zdravstveno-laboratorijski tehničar: 3

farmaceutski tehničar: 3

kuhar: 5

pomoćni djelatnik u zdravstvu: 10

pomoćni djelatnik: 10

peračica laboratorijskog posuđa: 1

spremačica: 10

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 03:11