OTKUP NIJE UGROŽEN

Meggle nakon sastanka s ministricom Vučković: ‘Spremni smo za razgovore o prodaji tvornice‘

Dodala je i da se radi na pronalasku modela kako bi se sačuvala radna mjesta i tradicija proizvodnje mlijeka
Ivan Anušić i Marija Vučković
 Davor Pongracic/CROPIX

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u utorak je izjavila kako je odluka tvrtke Meggle o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj konačna, no poručila je njezinim kooperantima da otkup nije ugrožen, jer mljekarska industrija jamči da će se otkup nastaviti.

Ministrica je to rekla nakon sastanka s predstavnicima mljekarske industrije i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem. Povod sastanka bila je najava tvrtke Meggle Hrvatska o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj.

Vučković je dodala i da se radi na pronalasku modela kako bi se sačuvala radna mjesta i tradicija proizvodnje mlijeka u Osječko-baranjskoj županiji.

Tvrtka Meggle Hrvatska je krajem prošlog tjedna objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri čemu će otkaz dobiti oko 160 radnika čija se radna mjesta gase.

Vučković je nakon sastanka izjavila kako odluka Megglea o gašenju proizvodnje u Hrvatskoj nije promijenjena, no poručila je kooperantima, kojih je 280, da nisu ugoženi te imaju jamstva mljekarske industrije da će se otkup nastaviti. Meggle će pak, sa svojim kooperantima nastaviti suradnju do 31. prosinca, rekla je.

Navela je i kako je otkup mlijeka ovih 280 kooperanata "težak" između 25 i 26 tisuća kilograma mlijeka. Poručila je i kako će Vlada te lokalna samouprava učiniti sve da se proizvodnja održi i da se sačuva svih 160 radnih mjesta te da se proizvodnja u idućem razdoblju učini konkurentnijom.

Predsjednik Uprave Meggle Hrvatska Marjan Vučak je nakon sastanka izjavio kako je njihova odluka o gašenju proizvodnje konačna.

Riječ je o poslovnoj odluci, kazao je napominjući kako je donesena zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

Ponovio da će u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima.

Meggle će u svemu ovome, kako je rekao, pokušati kao i do sad biti socijalno odgovoran i dobar poslodavac sve do kraja. Izjavio je i kako je Meggle spreman za razgovore o prodaji tvornice.

"Spremni smo za razgovore o prodaji tvornice i do 31. prosinca imamo vremena na tome raditi", izjavio je.

I župan Anušić je također rekao kako kooperanti za sad mogu biti bez brige, nastavit će se otkup mlijeka.

Dodao je i kako se radi na rješavanju problema o kojem je izvijestio i premijera Andreja Plenkovića. Premijer je spreman sudjelovati u rješavanju problema, kaže Anušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. kolovoz 2022 11:21