NOVI IZAZOVI

Menadžer tržišta Ikea Hrvatska piše za Jutarnji: Što tvrtke mogu učiniti za siguran dom

U promicanju ravnopravnosti kod kuće i na radnome mjestu poslodavci imaju važnu ulogu
 IKEA

Ova je godina svima donijela velike promjene, a nekima među nama dodatno je pogoršala već ionako tešku situaciju. Samo mjesec dana nakon početka pandemije i uvođenja lockdowna, mogli smo pročitati izvještaje mnogih nevladinih organizacija o eskalaciji obiteljskog nasilja. Iako bi dom trebao biti sigurno mjesto za cijelu obitelj, više vremena kod kuće za neke je, nažalost, značilo i više vremena s nasilnikom.

U tvrtki IKEA radim već više od 15 godina tijekom kojih sam naučio mnogo o vrijednostima koje njegujemo. Jedan od najvažnijih razloga što sam svoju karijeru odlučio graditi upravo u tvrtki IKEA jest naša vizija stvaranja boljeg svakodnevnog života za što više ljudi. Ta nam vizija omogućava da djelujemo i povrh prodaje samog namještaja te da pridonesemo dobrobiti zajednice.

Javna kampanja

Već nekoliko godina u Hrvatskoj nastojimo promicati ravnopravnost kod kuće i na radnome mjestu i želim pokazati da poslodavci imaju važnu ulogu u tome. Uveli smo inovativne programe za svoje zaposlene kako bismo pridonijeli ravnopravnosti. Primjerice, potičemo svoje kolege da preuzmu aktivniju ulogu u ranom djetinjstvu svoje djece te pomažemo učiniti prijelaz s roditeljskog dopusta na posao manje stresnim. No, vidimo da pandemija donosi nove izazove i podriva napore za postizanje ravnopravnosti i ljudskih prava. I prije same pandemije obiteljsko nasilje predstavljalo je jedno od najvećih kršenja ljudskih prava. No, karantena je dodatno intenzivirala nasilno ponašanje iza zatvorenih vrata.

Osjećali smo potrebu i odgovornost da djelujemo i pridonesemo rješavanju ovog gorućeg problema. Zato smo pokrenuli javnu kampanju "Siguran dom je bolji dom" kako bismo osvijestili sugrađane da svi moramo djelovati jer nasilje najčešće ostaje skriveno iako nas, ponekad, samo zid dijeli od žena i djece koji ga svakodnevno trpe. Zato smo svojom kampanjom htjeli upozoriti na prostore u domu u kojima je naizgled sve lijepo, no samo jedan dulji pogled razotkriva kako se ondje događa nešto što nikako nije u redu. Nasilje nad ženama, naime, nasilje je nad cijelom obitelji i čini dom nesigurnim za sve.

Svjesni smo da samo riječi nisu dovoljne i zato smo osmislili sustavniji pristup. Uveli smo dva nova programa podrške za svoje zaposlene koji se suočavaju s posljedicama pandemije, između ostalog, i obiteljskog nasilja: IKEA Fond solidarnosti i IKEA Program podrške za zaposlene. Zahvaljujući ovim programima naši zaposlenici mogu dobiti svu potrebnu potporu - od psihološke i pravne do konkretne financijske potpore, kao što su tri plaćene prosječne stanarine u mjestu boravišta.

Narančasti telefoni

Pod pojačanim pritiskom našle su se i nevladine organizacije koje pružaju podršku ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja. Kako bismo ih podržali u njihovu radu, donirali smo više od 575.000 kuna u proizvodima i gotovini.

Uz pomoć donacije Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja ove godine obilježava 30 godina rada, obnovljen je potpuno dotrajao namještaj, bijela tehnika i dječje igračke u skloništu, opremljena je sigurna kuća na Braču, a uskoro će i u Ženskom savjetovalištu i uredima biti poboljšana radna atmosfera.

Dio sredstava doniran je Zakladi SOLIDARNA, koja je financijski podržala uređenje prostora Autonomne ženske kuće Zagreb, koja je posebno pogođena tijekom potresa u Zagrebu. Zaklada SOLIDARNA podržala je i Fond #spasime za financiranje hitnih potreba žrtava nasilja kao što su odvjetnički troškovi, troškovi stanarine, terapije i zdravstveni troškovi.

U robnoj kući IKEA Zagreb, tijekom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, postavili smo simbolične narančaste telefone, u boji koja simbolizira borbu protiv nasilja nad ženama. Uz njih se nalazi i broj savjetovališta Autonomne ženske kuće Zagreb za hitne slučajeve pozivom na koji žrtve obiteljskog nasilja mogu potražiti pomoć.

Ovako složeni društveni problem zahtijevaju djelovanje svih nas - kao pojedinaca, poslodavaca i društva u cjelini. Svi imamo odgovornost podržati žrtve i njihove obitelji, stoga pozivam sve da nam se pridruže u našim naporima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:29