IMA LI PRAVDE?

'MENI JE ŽIVOT UNIŠTEN, A SLUČAJ JE OTIŠAO U ZASTARU' Otišao na rutinsku operaciju, a na kraju ostao bez noge. Optužba protiv liječnika - odbačena!

 
Miroslav Maškarin, Branko Popović
 HANZA MEDIA

- Nije me ovo toliko pogodilo koliko me žalosti sudska praksa, to što je zbog njihova nemara i nerada slučaj otišao u zastaru - rekao nam je Miroslav Maškarin, mladi Rabljanin kojemu je, kao 21-godišnjaku, 2006. godine, nakon operacije slijepog crijeva tijekom koje je došlo do mehaničke ozljede aorte, amputirana lijeva noga te je postao 100-postotni invalid s nizom zdravstvenih komplikacija.

Nova odluka

Maškarinov komentar odnosi se na novu vijest o odbijajućoj presudi i odbacivanju optužbi protiv doktora Branka Popovića koji ga je operirao, a sudilo mu se za teško kazneno djelo protiv zdravlja ljudi. Razlog je zastara, već drugi put u godinu dana - naime, Općinski sud u Rijeci 27. veljače prošle godine donio je rješenje kojim se zbog zastare obustavlja kazneni postupak protiv doktora Popovića, umirovljenog kirurga riječkog KBC-a.

Međutim, Županijski sud u Rijeci je na sjednici održanoj u listopadu prošle godine, po službenoj dužnosti, poništio tu odluku i vratilo slučaj na ponovno odlučivanje prvostupanjskom sudu. Potom je, na ročištu održanom u četvrtak, sutkinja Općinskog suda Brankica Grgurić ponovo zbog zastare izrekla odbijajuću presudu i odbila optužbu.

Pravna zavrzlama do koje je došlo u ovom slučaju vezana je uz kvalifikaciju kaznenog djela za koje se doktora Popovića teretilo. Naime, Popović je bio optužen za kazneno djelo nesavjesnog liječenja iz nehaja koje je za posljedicu imalo tešku tjelesnu ozljedu, rupturu aorte, za što je bila predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina. No, izmjenom Kaznenog zakona za to djelo je predviđena kazna zatvora do jedne godine, tako da je, prema takvom tumačenju, zastara nastupila još 2014.

Novi zakon

Valja podsjetiti da je Branko Popović sredinom rujna 2011. godine bio nepravomoćno osuđen na kaznu zatvora od osam mjeseci, uvjetno na dvije godine, ali rješenjem Županijskog suda potkraj listopada 2012. prvostupanjska presuda je ukinuta i slučaj je vraćen na ponovno suđenje. Novi Kazneni zakon stupio je, pak, na snagu 1. siječnja 2013., a suđenje Popoviću počelo je ponovno 21. svibnja iste godine i rezultiralo proglašenjem zastare. Popovićev odvjetnik Milenko Škrlec tvrdio je da njegov klijent nije optužen za osobito tešku tjelesnu ozljedu niti za gubitak noge, niti je išta ukazivalo na direktnu vezu rupture aorte i gubitka noge te da, neovisno o tome, po Kaznenom zakonu koji je bio na snazi 2006. nije ni postojalo to kazneno djelo. Nova presuda, prema kojoj je odbijena presuda i optužba, “pravnom kozmetikom” ispravila je nedoumicu oko donošenja rješenja te je sada zadovoljena forma, ali rezultat je isti kao prošle godine.

Čekaju obrazloženje

Odvjetnica Miroslava Maškarina Ingrid Barić, koja je, kao i njen klijent, bila na ročištu, rekla nam je da ne može ništa komentirati jer još nije dobila obrazloženje presude. Isto nam je, po tom pitanju, rekao i sam Maškarin.

U građanskom postupku, koji se vodio istovremeno s kaznenim progonom doktora Popovića gotovo punih 10 godina, Maškarin je ipak djelomično obeštećen. Naime, potkraj 2015. godine na Općinskom građanskom sudu nepravomoćno mu je dosuđena novčana naknada u iznosu od točno 5,994.759,31 kunu. Dio te presude Županijski je sud potvrdio, a dio odbio te je Maškarinu do sada isplaćeno oko milijun i 600 tisuća kuna, bez kamata.

- Zadovoljan sam koliko mogu biti zadovoljan s obzirom na činjenicu da mi je uništen život i da se to povlači po sudu i nakon 11 godina - odgovorio nam je na pitanje jel što je ipak dobio dio novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:09