REAKCIJA KANCELARKE

MERKEL O SLUČAJU 'LEX PERKOVIĆ': 'Žalosti me što se Hrvatska ne drži dogovorenog'

Merkel je dala do znanja da je itekako upoznata sa sukobom hrvatskih vlasti i Europske komisije oko Europskog uhidbenog naloga
 AFP / CROPIX

- Rado ću posjetiti Hrvatsku, ali također se nadam da će Hrvatska ispoštivati sve stvari oko kojih smo se dogovorili, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući na pitanje reportera RTL-a na konferenciji za novinare povodom izbornog uspjeha u kojem je Merkel osvojila svoj treći kancelarski mandat.

MERKEL JOŠ ČETIRI GODINE NA ČELU NJEMAČKE Vladu neće moći sastaviti bez koalicijskog partnera

RTL navodi kako je Merkel time dala do znanja da je itekako upoznata sa sukobom hrvatskih vlasti i Europske komisije oko Europskog uhidbenog naloga.

- Uvijek smo govorili da države Zapadnog Balkana moraju imati perspektivu pristupanja, Uniji ali i da se moraju pridržavati uvjeta. Upravo u vezi s Hrvatskom me žalosti što moramo netom nakon pristupanja već ponovno govoriti o tome čega se netko ne pridržava, istaknula je Merkel, piše RTL.

Podsjetimo, Angela Merkel nije došla u Zagreb 30. lipnja na proslavu ulaska u EU, a službeno je objašnjenje glasilo da joj "nedostaje vremena".

Mediji su naveliko pisali da je razlog nedolaska poruka službenom Zagrebu da ne uvodi ograničenje na primjenu europskog uhidbenog naloga, koje će kasnije postati poznato pod kolokvijalnim nazivom 'lex Perković', po bivšem dužnosniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću za kojim je Njemačka raspisala tjeralicu zbog navodne upletenosti u ubojstvo emigranta Stjepana Đurekovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 05:55