PRESUDA BIVŠOJ ŽUPANICI

Merzel osuđena na 7 godina zatvora! Odmah ide u Remetinec, rasplakala se u sudnici

Ako presuda postane pravomoćna, Marini Lovrić Merzel bit će oduzeta sva pronađena imovina

Marina Lovrić Merzel i suoptuženici

 Goran Mehkek/Cropix

Zbog niza koruptivnih kaznenih djela na sedam godina zatvora na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak je nepravomoćno osuđena bivša SDP-ova sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, a kako je osuđena na preko pet godina iz sudnice će morati izravno u zatvor. Kako piše Dnevnik.hr, bivša se županica rasplakala dok je sudac čitao obrazloženje presude.

Uz bivšu sisačko-moslavačku županicu Lovrić Merzel, osuđenu zbog korupcije na sedam godina zatvora, na bezuvjetne zatvorske kazne od godine do godine i pol u utorak su nepravomoćno osuđeni i njeni suoptuženici.

Kako je bivša županica osuđena na više od pet godina iz sudnice će biti odvedena u zatvor u Remetincu.

Kada presuda postane pravomoćna bivšoj županici će biti oduzeto preko 230 tisuća kuna nepripadajuće zarade, stan u Zadru kupljen novcem od mita te još 680.000 kuna i 10.000 eura. Svi nepravomoćno osuđeni moraju zajedno platiti 140.000 kuna sudskih troškova

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvio Kobeščak osuđen je na godinu dana zatvora. Na zatvorske kazne od godine i pol osuđeni su Bernard Popec koji je županiji iznad cijene prodao zgradu za Hitnu pomoć i nećak bivše županice Dalibor Rožanković, optužen da je kupnjom apartmana oprao novac koji je Lovrić Merzel primila kao mito.

Uskokovom optužnicom bili su obuhvaćeni poduzetnik Željko Žužić koji se nagodio s tužiteljstvom nakon što je 2016. priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita pa je osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana s rokom kušnje od četiri godine te bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je nakon nagodbe s Uskokom osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine.

Lovrić Merzel je osuđena da je primila od Žužića sto tisuća eura mita kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te da je primljeni novac prikrila kupovinom apartmana u Diklu koji je uknjižen na ime njezinog nećaka.

image
Goran Mehkek/Cropix

Bivša županica je kriva i da je suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da po znatno višoj cijeni kupi Popecovu nekretninu čime se njegova tvrtka nezakonito okoristila za oko 4 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.

Uz to, Merzel Lovrić je osuđena i za bezrazložne savjetničke usluge te da je s vijećnicima, prijateljima i rodbinom zaključivala fiktivne ugovore o djelu, ali i da je županija po njenom nalogu plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima i proslavama te da je na županijski trošak nabavljala hranu piće i gorivo za privatne potrebe.

Lovrić Merzel i njezini suoptuženici uhićeni su u Uskokovoj akciji u travnju 2014. Krajem kolovoza iz istražnog zatvora podnijela je ostavku na dužnost županice, no suđenje je počelo tek krajem lipnja 2018. Formalno je krenulo iznova krajem rujna te godine pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Vjeran Blažeković nakon što se iz postupka povukao sudac Ivan Turudić koji je u više navrata odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka s 'pokajnikom' Žužićem.


Izricanje presude smo pratili uživo, a niže možete pronaći sve detalje:

13:01 Silvio Kobeščak je osuđen na godinu dana zatvora, Dalibor Rožanković na godinu i pol, a Bernard Popec je također dobio godinu i pol dana iza rešetaka. Riječ je o nepravomoćnoj presudi.


12:54 Marina Lovrić Merzel nepravomoćno je osuđena na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 7 godina!

Odmah sa suda bit će odvedena u Remetinec gdje će čekati odluku Visokog kaznenog suda o žalbama na presudu.

Ako presuda postane pravomoćna, Marini Lovrić Merzel bit će oduzeta sva pronađena imovina.


12:50 Lovrić Merzel proglašena krivom i za posljednju točku koja je tereti za angažiranje konobara za domjenke na štetu Hrvatskih šuma. Dakle, svi okrivljenici su proglašeni krivima po svim točkama Uskokove optužnice


12:45 Bivša županica je proglašena krivom i zbog peglanja službenih kartica županije za privatne troškove. Tako je ukupno potrošila 164.086 kuna.


12:34 Lovrić Merzel je proglašena krivom i za točku optužnice koja je tereti za organiziranje privatnih domjenaka na štetu županije.


12:29 Do sada je proglašena krivom po svim točkama optužnice osim za organiziranje i plaćanje domjenaka te peglanje kartica, a sud će uskoro objaviti i odluku o tim točkama.


12:28 Lovrić Merzel je proglašena krivom za točku koja je tereti i za plaćanje nepotrebnih poslova svojim poznanicima i rodbini.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

12:21 Lovrić Merzel proglašena je krivom i po točki koja je tereti da je plaćala svoje savjetnike za posao koji su ionako trebali obavljati.

Riječ je o točki optužnice koju je prije devet godina prijavila Jasmina Jovev.


12:11 Lovrić Merzel i Popec proglašeni su krivima zbog kupovine zgrade Hitne pomoći.

Jos se čeka odluka o točkama koje se tiču plaćanja savjetnika, plaćanja privatnih večera, peglanje kartica i plaćanje fiktivnih poslova rodbini i poznanicima.

Nakon toga sud će objaviti kazne. Najprije pojedinačne kazne za svaku od točaka presude, a na kraju jedinstvene kazne.

Jedinstvena kazna se izračunava tako da ona mora biti veća od najveće pojedinačne kazne, a ne smije biti veća od zbroja svih pojedinačnih kazni.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

12:00 Svi su proglašeni krivima. Lovrić Merzel je proglašena krivom zbog primanja 100.000 eura mita od Žužića, a njezin nećak Dalibor Rožanković da je oprao tih 100.000 eura kupivši na svoje ime stan u Diklu.


11:59 Odvjetnici, predstavnici USKOK-a, okrivljenici i novinari upravo su pozvani u sudnicu.


11:48 Marina Lovrić Merzel stigla je na izricanje presude na Županijski sud u Zagrebu. Na izricanje presude došli su i ostali okrivljenici - nećak Dalibor Rožanković te poduzetnici Silvio Kobeščak i Bernard Popec.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix

Danas u podne na Županijskom sudu u Zagrebu sudsko će vijeće kojim predsjeda sudac Vjeran Blažeković izreći nepravomoćnu presudu bivšoj županici Sisačko-moslavačke županije Marini Lovrić Merzel.

Kao što je poznato, optužnica tereti bivšu županicu, danas savjetnicu u jednom osiguravajućem društvu, za osam različitih točaka.

Optužena je da je s vlasnikom tvrtke Lav Auto Popec 2012. i 2013. dogovorila da Županija umjesto gradnje vlastite zgrade hitne pomoći koja bi stajala oko 3,7 milijuna kuna, od Popecove tvrtke kupi njegov prostor u Sisku za 9,8 milijuna kuna. Zatim, da je tri godine bez stvarnog razloga isplaćivala brojnim savjetnicima otprilike 5000 kuna neto mjesečno, oštetivši Županiju za oko 6 milijuna kuna. Tereti se i da je svojim poznanicima i rođacima za fiktivne poslove isplatila 673.000 kuna. Tu su još optužbe za organiziranje privatnih druženja, peglanje službene kartice...

Međutim, glavna optužba ostaje ona koja je dosad izazvala najviše kontroverzi, primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića kako bi njegovoj tvrtki prodala tvrtku Ceste Sisak te prikrivanje novca od mita kupnjom apartmana u Diklu, koji je uknjižen na ime njezina nećaka Dalibora Rožankovića.

Kao što je poznato, Žužić se nakon gotovo dvije godine natezanja na pripremnom ročištu nagodio s USKOK-om te je, sada kao svjedok, ostao pri svojim tvrdnjama da je podmitio Lovrić Merzel. Hoće li mu sud napokon povjerovati ili će Žužićeve tvrdnje protumačiti kao način da sebe eskulpira u drugome kaznenome postupku, vjerojatno je jedno od najzanimljivijih pitanja na koje ćemo odgovor dobiti u presudi u utorak. Lovrić Merzel porekla je da je primila mito od Žužića i tvrdi da je jedini razlog za odustajanje od druge ponude bio to što drugi ponuđač nije na račun Županije uplatio novac za kupnju tvrtke.

Odbacila je i optužbe da je na nećakovo ime kupila stan u Diklu. Rekla je, naime, da je najprije stan trebala kupiti ona, no da se i njezin nećak, koji je tada doživio obiteljsku tragediju, htio odseliti iz Siska te ju je zatražio ako sebi nađe neki prostor, da pokuša pronaći i njemu pa je stan doista kupila za nećaka. Isto je u svojoj obrani potvrdio i nećak.

USKOK, pak, u slučaju osuđujuće presude od Lovrić Merzel traži oduzimanje imovine - ušteđevine u banci, stana u Diklu, a zbog tzv. proširenoga oduzimanja imovine, i kuće i stana u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 00:17