GADAFIJEV PRIJATELJ

Mesić: Civili nisu jedini motiv za napad na Libiju. Tako je bilo i u Iraku

Bivši predsjednik vjeruje kako spašavanje civila nije bio jedini motiv za savezničku akciju u Libiji. Situaciju je usporedio s napadom SAD-a na Irak
 Boris Kovačev/CROPIX

OSIJEK - Bivši predsjednik države Stjepan Mesić nije želio u petak u Osijeku komentirati stav naše Vlade, koja je dala legitimitet napadu savezničkih snaga na Libiju, no rekao je kako očekuje da takav stav neće ugroziti dobre poslovne odnose koje su hrvatske tvrtke imale s Libijom.

- I prije sam puno učinio na tome da naše tvrtke dobiju poslove, a sada sam trebao ponovno ići u ožujku. Interes je bio da naše tvrtke dobiju poslove na izgradnji željezničke mreže, lokomotiva, vagona... te još nekoliko velikih infrastrukturnih projekata na razvoju mreže prometnica.

Na žalost, zbog sukoba ne mogu ići, ali bez obzira na to tko će biti na vlasti u Libiji, mislim da će se držati ugovora i ja očekujem da i dalje surađujemo sa Libijom kao i do sada - rekao je Mesić, dodavši da se od početka sukoba nije čuo sa svojim prijateljem pukovnikom Moamerom el Gadafijem , ali i ponovio svoj stav o tome da se za rješenje problema u Libiji trebala organizirati međunarodna promatračka misija.

- To se moralo učiniti s obzirom na oprečne informacije o broju poginulih. Pred očima mi je bila situacija prije rata u Iraku, koji je bio optužen da proizvodi nuklearno, biološko i kemijsko oružje, pa je napadnut svim sredstvima, ništa od toga nije pronađeno, a Irak je uništen, pa sam pretpostavio da je glavni motiv bila nafta, a ne oružje.

Tako sam i sada pretpostavljao da bi moglo biti nekih drugih motiva, a ne samo spašavanje civila - rekao je Mesić osvrnuvši se i na rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a vezano za Libiju.

- Prvo je donesena rezolucija o uspostavi zone zabrane leta i to je uspostavljeno. Sada dolazi ekstenzivno tumačenje VS-a da više nema zabrane leta, jer nema tko letjeti, pa se sada razaraju aerodromi i komunikacije - libijska infrastruktura.

Koji je sada daljnji motiv, kuda to ide? Zato sam rekao da treba promatračka misija objektivno utvrditi stanje, pozvati na prekid neprijateljstava, sve pobunjenike amnestirati, a krivnju individualizirati.

Treće što sam mislio da treba napraviti je izabrati komisiju, uz međunarodnu potporu, da se izradi prijedlog reformi - izbornog zakona, novog Ustava iz čega će doći nova Vlada, parlament i predsjednik i da Libijci sami rješavaju svoje probleme. To je moj prijedlog i ja se time s nikime ne sukobljujem - zaključio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 15:47