STIPE ODMARA NA HVARU

Mesić: Hebrang je na kraju odlučio o tome gdje ću ja ljetovati!

Hebrang se pobunio i ja sam onda odustao. Ne bih htio da on ima noćne more i zato nisam išao u Hvar, izjavio je za Jutarnji list bivši predsjednik
 Damjan Tadić/CROPIX

HVAR - Kao i svake godine bivši predsjednik Stjepan Mesić svoj je boravak na Hvaru počeo kod prijatelja, frizera Zvonka Zijala, u njegovoj brijačnici gdje se dotjerao prije obilaska ostalih hvarskih prijatelja. No, na Hvaru će se, kao i prošle godine, zadržati kratko, otići će na Dan Staroga Grada i Dan Jelse, a onda otići. Zbog lanjskih nesuglasica oko ljetovanja u predsjedničkoj rezidenciji promijenio je dugogodišnju naviku i odsjeo kod prijatelja.

Zgrada propada

- Gdje ću ja ljetovati, o tome valjda Hebrang odlučuje, jer je meni Vlada odobrila prošle godine da ljetujem i platim, kao i uvijek, u rezidencijalnoj jedinici ovdje na Hvaru. Ali se pobunio Hebrang i ja sam onda odustao. Ne bih htio da on ima noćne more, da ga moje ljetovanje progoni, i nisam išao u Hvar. Nije išao nitko. Zgrada se održava, propada, ali ni Hebrang ne ide u nju. To je inače jedan krasan čovjek - u svom je stilu Mesić prokomentirao prošlogodišnje ljetovanje, ali i ovo koje ga očekuje tek u rujnu. Mesić je rado pristao na razgovor uz uvjet da se dotakne crkveno-državnog pitanja istarske Dajle, ali i imovine nekadašnjih pavlina.

Osimski sporazumi

- Dajla je top-tema, ali to nije glavi problem. To je rješivo jer je to čista situacija. Formalno pravno, Jugoslavija, a u sklopu Jugoslavije i Hrvatska, nije od Italije tražila poslije II. svjetskog rata ratnu odštetu nego je Osimskim sporazumima dogovoreno, zato što mnogi optanti odlaze bez imovine i nekretnina u Italiju, da njima talijanska država nadoknadi izgubljene nekretnine. I benediktinci spadaju u tu kategoriju. Oni su otišli, talijanska država ih je trebala namiriti i vjerojatno ih je namirila. Dakle, to je čisto i to nije vjersko pitanje, već imovinsko-pravno te je riješeno međudržavnim sporazumima - smatra bivši predsjednik. Od najavljene Papine tužbe, siguran je, neće biti ništa.

Glasačka mašinerija

- Obično se kaže da je Papa nepogrešiv i onda se to ponavlja. Papa je nepogrešiv samo u jednom slučaju, kada najavi unaprijed da će tumačiti crkvenu dogmu i kad tumači tu dogmu. U svemu drugom je pogrešiv kao i svaki drugi čovjek. Tako i u ovoj svojoj odluci - kaže Mesić.

Država ni se, kaže, trebala pozabaviti povratom imovine pavlinima.

- Red pavlina ukinut je za vrijeme Austro-Ugarske zato što su bili jako bogati. Sva imovina u Hrvatskoj prešla je u državne ruke, najprije Austrije, kasnije Kraljevine Jugoslavije, poslije socijalističke Jugoslavije i onda u Hrvatsku. Dakle, to je čista državna imovina. Zakon na koji se pozivaju oni koji, tobože, vraćaju crkvi te nekretnine odnosi se na one nekretnine koje je komunistička vlast oduzela crkvi. Ovdje komunistička vlast pavlinima nije oduzela ništa. To je oduzeo austrijski car Josip II., a on nije bio ni socijalist ni komunist. Crkva nije smjela prihvatiti tu imovinu.

Nije smjela prihvatiti Mljet, Lepoglavu i imanja koje su imali pavlini. Država bi to trebala oduzeti, jer oni koji su to Crkvi dali vjerojatno su to učinili zbog glasačke mašinerije, utjecaja Crkve - tvrdi Mesić.

Izlet u glumačke vode

Mesić se dotaknuo i svog izleta u glumačke vode.

- Još trebamo snimiti dva dana na Brionima, opet jedan predsjednički dan na Brionima, ali čekamo da nam vlast odobri. Sad su tamo gosti, pa kad bude prazno, onda ćemo ići snimati - otkrio je. Koga će podržati na skorim izborima, iako je već donio odluku, Mesić nije želio otkriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:42