PRIČE IZA KULISA

MESIĆ ISPRIČAO KAKO JE SA SANADEROM KOLINDU POSLAO U AMERIKU 'Ja sam mu rekao - jesi li vidio određene simpatije koje prema njoj ima Bush?'

 Goran Mehkek / Hanza Media

Stjepan Mesić, bivši premijer, predsjednik Sabora i predsjednik Hrvatske, ali i posljednji predsjednik Predsjedništva Jugoslavije na N1 televiziji komentirao je izbornu pobjedu Zorana Milanovića u Hrvatskoj.

Ranije je govorio da bi se i on sam mogao kandidirati, ali je odustao od toga - jer kako je rekao, osjećao je da je prestar.

- Ja sam mogao ići u još jedan mandat. U mome prvom mandatu promijenjen je hrvatski Ustav, bili smo u polupredsjedničkom sustavu. Najavio sam u kampanji da ćemo da uvedemo parlamentarni sustav, išli smo na izmjenu. Ovaj prvi se onda ne računa, jer je po drugim Ustavu. Nisam išao - jer sam mislio da sam star, ali sada vidim da se moglo još - rekao je.

Na pitanje kako bi prošao da se kandidirao, rekao je:

- Bilo je 11 kandidata, ako ne bih pobijedio - bio bih u sredini. Kada idem u izbore - pobijedim.

Inače, Mesić pred izbore aktualnu predsjednicu Grabar-Kitarović usporedio s Nives Celzijus.

- Nenormalno je bilo to da je ona vulgarizirala i estradizirala funkciju predsjednika. Ona je estradno vladala, to je imalo odraza i na ozbiljnost te funkcije. Došlo je do zasićenja, karikaturalizacije, građani su željeli promjenu. Ako neko previše naginje estradi, ako pjeva, ako gleda kako će se oblačiti, a ne sadržaj kako se radi - onda to nije uvredljivo za Nives Celzijus, ona je zgodna žena, dobro pjeva i dobro se oblači - naveo je Mesić za N1.

"Normalan predsjednik"

Komentirao je i hoće li Milanović biti "normalan" predsjednik.

- Milanović, normalan predsjednik - to je veliki kompliment. Kada sam ja izabran na mjesto premijera, na mjesto Ante Milovića, njegova šefica ureda ga je pitala - 'ti si Slavonac, ti znaš nešto više o Mesiću, daj mi reci kakav je on'. On je rekao 'mogu ti samo jedno reći - on je normalan'. Rekao sam mu da mi je dao najveći kompliment. Treba biti normalan bez obzira na kojoj ste funkciji -poručio je Mesić.

Mesić je inače prvi čuo Kolindu Grabar Kitarović kako je rekla da bi se rado kandidirala za predsjednicu.

- Bila je to jedna predigra. U administraciji Ministarstva vanjskih poslova ona je radila. Sanader kao premijer ju je doveo za ministricu za europske integracije. Vrh HDZ-a nije bio zadovoljan s njenim radom, bilo je gafova. Od njega su tražili da ne bude ministrica. On joj je to i rekao, ali joj je dao nagradu, poslao je na listu u Rijeku. Ona tamo nije prošla. Onda sam ja pitao Sanadera - što ćeš s njom. Rekao je da će je vratiti u administraciju. Rekao sam mu - jesi li vidio određene simpatije koje prema njoj ima Bush. Hajde da je pošaljemo u Ameriku. On je rekao "ok" - ali preko moje kvote, imali smo džentlmenski dogovor nas dvojica. Bio je autoritet tada. Složio se, i ja sam se složio. Otišla je za ambasadoricu, u dogovoru s NATO paktom je napustila ambasadu i javila se iz Bruxellesa - da je izabrana na jedno mjesto i mi nismo dugo imali ambasadora na tom mjestu - ispričao je Mesić.

"Milanović ima iskustvo"

Upitan hoće li Zoran Milanović biti pametniji predsjednik države, rekao je da bi mogao biti.

- Ima iskustvo, znanje, a pametan čovjek uči i iz tuđeg iskustva. Sve se skupilo i mislim da će biti dobar predsjednik - odgovorio je Mesić pa za kraj prokomentirao koji su to bili ključni momenti za pobjedu na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj

- Puno toga je odlučivalo. Najvažnija stvar je bila da je Milanović dobro nastupao, uvjerljiv je bio, argumentiran i da su to građani prepoznali. Imao je nekoliko problema kao premijer koje je prevladao i to su građani prepoznali. U HDZ-u je došlo do previranja, pojavio se doktor Škoro, koji je bio već u politici. Imao je iskustva, bio je u Saboru, bio je generalni konzul u Mađarskoj, doktorirao je, ima firmu. Rekao sam - o njemu će se još govoriti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:24