BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić: Ja bih pozvao Sanadera i rekao: ‘Ivo‘, a Sanader bi već rekao: ‘Znam, znam što želiš reći, već je smijenjen‘

Kazao je i da ga čudi zašto premijer Andrej Plenković silovito brani svoje ministre koji su se našli u aferama

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

 Davor Pongracic/Cropix

Bivši predsjednik Stjepan Mesić, koji je na Pantovčaku odradio dva mandata, komentirao je u RTL Direktu stanje u Hrvatskoj vojsci, o prepiranju na relaciji Milanović-Plenković te o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Otkrio je i je li se cijepio te što misli o situaciji u Bosni i Hercegovini.

- Ja mislim najvećim dijelom da je to pitanje ega i to je i pitanje stila, mislim da treba voditi računa o tome da se mandat ne odvija tjedan dana ili mjesec dana. On traje četiri-pet godina prema tome ne može se cijelo vrijeme biti u nekakvom konfliktnom stanju. Stvar treba ipak nekako završiti. Ja sam isto imao, u moja dva mandata, problema s nekim ministrima - kazao je Mesić govoreći o sukobu Pantovčaka i MORH-a.

O zabrani leta helikopterom

Bivši predsjednik komentirao je svoj odnos s nekadašnjim ministrom obrane Berislavom Rončevićem.

- Nije bilo osobnog vrijeđanja. Nikada u raspravama ne idem 'ad hominem'. Ja polazim uvijek od problema koji treba riješiti kao i na sudu. Mene nekada optužuju zašto sam išao svjedočiti. Pa ja uvijek svjedočim o onome što je meni poznato, a kome to ide na teret, a kome na korist to mene ne interesira. Tako ide i ovdje na poslu vrhovnog zapovjednika ili predsjednika Republike, ti se moraš držati Ustava i zakona - dodao je.

Jedno od pitanja bilo je i što bivši predsjednik misli o odluci ministra obrane Marija Banožića kojom se Milanoviću brani let vojnim helikopterom, te kako je to izgledalo u njegovo vrijeme.

- Da vam ja budem iskren ja o tome nisam vodio računa jer sam ja za svoje putovanje uvijek obavijestio protokol i protokol je sve to obavio. Prema tome, tko je kome tada pisao ili telefonirao ja se u to nisam upuštao. Uvijek se gledalo koji su troškovi, ali znate, u suštini kad gledate, to su uvijek nevidljivi troškovi. Sad vidite kolike je troškove naša ministrica Žalac imala, a to se nije znalo, to su milijunski troškovi - istaknuo je Mesić.

Na pitanje kako komentira strategiju premijera Andreja Plenkovića koji "silovito brani svoje ministre" iako su imali afere, nastavno na slučaj bivše ministrice Žalac koju je premijer predstavio kao vrsnu stručnjakinju za EU fondove, Mesić je kazao da ga to začuđuje.

- Ako je bila tako sposobna kako to onda da nije shvatila kako griješi? Jer ići raspoređivati milijune koje je dobila Hrvatska na jedan način koji odgovara nekoj posebnoj osobi, dakle, to je nedozvoljivo, neprihvatljivo - rekao je.

Bivši predsjednik nije htio komentirati Milanovićeve tvrdnje da su hrvatske vojarne u katastrofalnom stanju te podsjećaju na Černobil.

- Ja ne bih htio komentirati kako je u vojarnama jer ih ne posjećujem, ali budimo objektivni. Ako su vojarne ispražnjene jer je strategija bila takva da vojarne ne smiju biti u gradovima uz obrazloženje da bi to moglo naštetiti građanima, a ne bi koristilo vojsci. Sada je jedna nova strategija, ja u to ne ulazim, ali ulazim u to ako godinama te kasarne, te vojarne nisu korištene. One ne mogu izgledati dobro, a da bi izgledale dobro to je veliki trošak koji se mora uložiti da bi se osposobile kasarne. Do kad će biti ta vojarna potrebna i onda će opet netko doći s novom strategijom da je bolje da vojarne ne budu u gradovima - rekao je Mesić.

'Nedozvoljena komunikacija'

Je li ovo što rade predsjednik i Banožić politizacija vojske?

- Sigurno ako predsjednik Vlade saziva vojni vrh ili dijelove vojnog vrha, a da se ne konzultira s predsjednikom, da ne da predsjednik svoju suglasnost to je onda nešto drugo. Mi smo imali jako politiziranu vojsku i u mom vremenu, a mi smo onda depolitizirali vojsku - rekao je Mesić nakon čega je priupitan o svojoj poznatoj odluci o umirovljenju generala.

- Ako se grupa generala dogovara i izađu u javnost s političkim pamfletom, s njihovim potpisima, svaki general, svaki časnik, ima mogućnosti komunicirati sa svojim višim zapovjednikom pa tako i s predsjednikom. Dakle, to je sve propisima riješeno, a zašto je to trebalo ići medijima jer su očekivali da će građani dati podršku generalima i da predsjednik ima jedini potez, a to je da podnese ostavku. Ja nisam dozvolio politizaciju vojske. (...) Oni se mogu baviti politikom, ali ne dok nose uniformu - kazao je.

Komentirajući istupe aktualnog predsjednika rekao je da misli kako je riječ o nedozvoljenoj komunikaciji.

- Ali ja polazim od toga da ne može ministar svome vrhovnome zapovjedniku i predsjedniku Republike upućivati poruke da podnese ostavku, poruke da je medicinski slučaj. Kada bi se to dogodilo u moje vrijeme znate što bih ja napravio, ja bih pozvao Sanadera i rekao: „Ivo“, a Sanader bi već rekao: "Znam, znam što želiš reći, već je smijenjen" - poručio je bivši predsjednik.

Postavilo se stoga i pitanje kako to da je imao tako dobru suradnju sa bivšim premijerom Sanaderom.

- Pa morate znati mi smo bili različite političke opcije, ali smo bili u kohabitaciji. Dakle, mi smo mjesečno uvijek imali zajednički ručak. Jednom je bilo kod predsjednika Vlade, jednom kod predsjednika Sabora i jednom kod mene i onda se to opet ponavlja. Nas troje smo se nalazili i javnost nismo s time opterećivali, ali smo između sebe ljudski mogli komunicirati stvari. Najlakše bi to mogli napraviti da sjednu za ručak i porazgovaraju jer na taj način se snižavaju tenzije, a svatko ostaje pri svojoj političkoj opciji - rekao je.

Poručio je da ne prihvaća način komunikacije premijera Plenkovića sa novinarima, medijima, sa javnošću...

- Ja svakako ne prihvaćam njegov način komunikacije s javnošću, sa novinarima, medijima, na jedan podcjenjivački način jer tko god njemu nešto prigovori on odmah pronalazi njegovu nekakvu grešku. To nije način na koji se stječe autoritet. Autoritet se stječe samo dobrim odlukama, a ne nekim prenemaganjem i glumljenjem nekog autoriteta - kazao je, a odgovorio je i na pitanje kakva je trenutna politička podjela u zemlji.

- Pitanje je što je danas ljevica, a što je desnica. O tome možemo raspravljati jer netko može nastupati u objašnjavanju nekog problema da se približi i ljevica i desnica. Evo, vidjeli ste kada je opozicija na jedan demokratski način pokušala zaustaviti jednu odluku na koju je apsolutno demokratski imala pravo, ali mnogi su to to osuđivali što mene jako žalosti da ljudi ne razumiju demokraciju - kazao je Stjepan Mesić.

'Treba stati na loptu'

Na konstataciju da je Milanović s vremenom postao miljenik desnice, rekao je da mu očito odgovara podrška s desnog spektra.

- To je očito, ali je li to dobro za budućnost to je druga stvar. Ja vidim o čemu se tu najviše raspravlja. Najviše se raspravlja o Bosni i Hercegovini. Onda jedan notorni razbijač BiH Milorad Dodik i onda odmah ima brata blizanca Dragana Ćovića. Opet isto razbijač BiH. Čović je ovdje prihvaćen na najvišem vrhu hrvatske vlasti, a isto to je s Miloradom Dodikom u Beogradu, a u Bosni će se stvari početi razvijati onda kada se ne bude Zagreb miješao u poslove BiH i kad se Beograd ne bude miješao u poslove BiH. Onda će se BiH moći izorganizirati, a Hrvati uvijek misle da imaju jedno zaleđe i da ne moraju surađivati s ostala dva naroda - rekao je Mesić.

Smatra kako, što se situacije u BiH tiče, treba "stati na loptu".

- Prije svega imali smo u Bosni međunarodnog predstavnika koji nije imao veliku podršku, a sada je došao jedan njemački diplomat za kojeg ne znamo ima li podršku Njemačke, SAD-a ili EU, ali njegove izjave nisu izjave koje puno obećavaju. On sve govori u kondicionalu jer uvijek ostaje ona doza sumnje - rekao je.

Otkrio je da je primio dvije doze cjepiva protiv koronavirusa, te rekao da su oni koji se ne žele cijepiti uglavnom "neobaviješteni", dodavši kako su zbog cjepiva mnoge bolesti nestale. Na pitanje je li za lošu procijepljenost građanstva odgovoran Nacionalni stožer civilne zaštite rekao je da su možda mogli bolje upravljati krizom.

- Pitanje je kako je ta edukacija išla. Meni se čini da je to u početku bilo prihvaćeno s manje opasnosti jer nije izgledalo da će to postati svjetski problem tako da svi su mislili da je to jedna prolazna bolest koja će se s lakoćom riješiti. Nema lijeka protiv covida-19, ali postoji cjepivo koje omogućava organizmu da se brani. U tom smislu trebalo je ići u nekakvu kampanju u škole i slično - rekao je za RTL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:30