NEDJELJOM U DVA

Mesić: 'Karamarko je u političkom smislu mrtvac koji hoda'

 Luka Gerlanc / CROPIX

Stjepan Mesić, bivši predsjednik Hrvatske, u HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' komentirao je aktualna politička događanja kao i ukidanje Ureda bivšeg hrvatskog predsjednika.

Mesić je spremno prokomentirao kompliciranu političku situaciju.

O Tomislavu Karamarku i HDZ-u

- Kriza je tu i to je sasvim jasno. Postoji nekoliko scenarija za njeno rješenje. Novi izbori bi bili ispravna odluka. Preslagivanje, pak, ne može biti dugotrajno. Kriza ovolikih razmjera dovodi do toga da Hrvatska funkcionira kao jedna velika nevladina udruga, komentirao je te dodao kako bi Karamarko trebao podnijeti ostavku.

- Ovdje se radi o moralnoj i političkoj odgovornosti, ona je evidentna. Ako misli dobro svojoj stranci, morao bi odstupiti, poručio je Mesić.

Komentirao je i aferu 'Konzultantica'.

- Tomislav Karamarko trebao je znati što mu žena radi. Morao je o tome znati. Teško je zamisliti da ti novac stiže u kuću, ali ne znaš odakle dolazi. On je poslije predlagao da se ne ide u arbitražu s Mađarima, a žena lobira za njih...., kazao je.

Na pitanje tko je bolji za HDZ Brkić ili Karamarko, Mesić se odlučio za Brkića.

- Brkić je evoluirao, ali do koje mjere ne znam. Karamarko je u političkom smislu mrtvac koji hoda, ali koji još to ne razumije. Andrej Plenković je zanimljiv, dobio je jedno međunarodno iskustvo, lakše bi mogao sagledati što je Hrvatskoj potrebno, ali i HDZ-u, smatra Mesić koji, pak, o ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću kaže kako se odrekao zločina, ali ne i samog ustaškog režima.

- On se niti jednom riječju nije odrekao svojih tekstova iz mladosti kao što se nije ogradio od sudjelovanja na nekim skupovima, rekao je bivši predsjednik.

'Most loše odigrao ulogu korektiva'

Za Most smatra da je mogao biti korektiv vlasti, ali kaže kako to nisu 'dobro odigrali'.

- Bilo je tu previše kalkuliranja. Hrvatska se nije kretala, ona je ostala na mjestu i to im zamjeram. Reforme nisu ugledale svjetlo dana. Imali su vremena pripremiti se za preuzimanje vlasti . Nažalost, nisu. Hrvatska se zadnjih mjeseci nije kretala. Samo se pozivalo na reforme, ali niti jedna nije ugledala svjetlo dana, rekao je.

Komentirao je i spornu prodaju INA-e koja se odvijala u vrijeme kada je on bio predsjednik.

- Ja sam Sanadera nekoliko puta pitao prodaje li se INA ili ne, jer me Uprava u nekoliko navrata pitala o tome. Ako itko zna, onda bi to trebala biti baš Uprava. Tri puta sam tražio Sanadera da ih primi. On je svaki puta govorio da hoće, ali tek četvrti put kada sam rekao da ću s time ići u javnost, onda mi je rekao da se INA ne prodaje, nego se restrukturira upravljanje. Uporno sam tražio ugovor i nisam ga mogao dobiti, kazao je Mesić.

Na pitanje o tome što su u to vrijeme radile tajne službe za koje je on bio nadležan, Mesić kaže da nije dobivao informacije o neprijateljskom preuzimanju INA-e.

- Nikakve informacije nismo dobivali od obavještajnih službi, tvrdi Mesić.

O Uredu bivšeg predsjednika

O ukidanju Ureda bivšeg predsjednika kaže kako se oni koji su o tome odlučivali uopće nisu informirali.

- Ništa me nisu pitali i nisu razmišljali o tome da od tog Ureda postoji koristi za ovu zemlju. S tim sam Uredom otvorio više poslova nego čitava sadašnja Vlada. Otvorio sam Turkmenistan, Azerbajdžan i Kazahstan. To bi i predsjednica potvrdila da je ovdje imate priliku to pitati, rekao je i poručio kako nastavlja s radom sve do odluke Ustavnog suda.

- Smatram kako još uvijek mogu biti koristan ovoj državi, rekao je.

Partizani i ustaše

Mesić je još jednom ponovio kako je partizanski pokret omogućio da prestane bratoubilački rat, da pobijedi pravednost nad zlom, a fašizam je najveće zlo u povijesti. Ponovno se i osvrnuo na govor kojeg je održao u Australiji.

- Rekao sam da su me tad ponjele određene okolnosti i atmosfera koja je tada vladala. Mislim da sam u daljnjih 20 godina svoga djelovanja u više navrata pokazao da sam antifašista, rekao je Mesić.

U zaključku se osvrnuo na svoj politički život.

- Mislim da nisam nikada činio strateške greške. Možda taktičkih, ali strateških ne. Nisam mogao ostati u HDZ-u korigirati ga iznutra. Josip Manolić i ja davali smo neke intervjue za Feral Tribune. To je saznao Tuđman i pozvao nas na red. Na toj sjednici predsjedništva jednostavno sam izašao i više se nisam vratio. Nikada nisam službeno isključen iz HDZ-a, rekao je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:19