BIVŠI PREDSJEDNIK

Mesić komentirao Milanovićev potez, otkrio tko je za njega sada favorit izbora: ‘Sve se mijenja‘

Ovo je jedan hrabar potez koji Hrvatsku vraća na demokratski put, poručio je Mesić
 Damir Krajac/Cropix

Nekadašnji predsjednik Republike Stipe Mesić iz Azerbejdžana je pozdravio odluku predsjednika Zoran Milanovića da se na listi SDP-a kandidira na parlamentarnim izborima, piše Novi list.

– Vi ste šokirani u Hrvatskoj, a ja sam još više u Azerbejdžanu. Mene je ta vijest iznenadila još više od vas. Međutim, kad složimo karte ona je sasvim logična. Jer ako se siluje demokracija, ako se siluje na jedan brutalan način, kao što je bio ovaj izbor Turudića ako ne vrijede pravila demokratskog društva trebalo je na nekakav način reagirati. I predsjednik je izvrsno reagirao. Sada će se stvari i karte presložiti u Hrvatskoj, rekao je Mesić za Novi list. On smatra da je sada oporba favorit parlamentarnih izbora.

image

Stjepan Mesić i Zoran Milanović

Srdjan Vrancic/Cropix

– Da. Sada će se presložiti sve karte. Sve što je dosad bilo na nekakav način predvidivo više nije predvidivo. Sada će se sve mijenjati. Ovo je jedan hrabar potez koji Hrvatsku vraća na demokratski put. Natrag u demokraciju, rekao je Mesić. On smatra da će se izbori sada riješiti.

– Korupcija je opasna ako se događa kod pojedinaca. To je opasno. Ali nije katastrofalno. Međutim, ako se događa u širem krugu, ako se ide podmićivanjem širokog kruga birača, ma što se događalo, to je jedan nedozvoljeni način na koji se podmićivalo glasačko tijelo. I ja očekujem da će to građani procijeniti o čemu se radi. Da je to u stvari jedna prevara radi zadržavanja vlasti i stvaranja jednog modela, ja ne znam kako bih ga nazvao, ali modela premijerske vlasti kancelara, da se pretvara u kancelara. To se očito više nije moglo trpjeti. A birači će odlučiti što je u redu, a što nije u redu u Hrvatskoj, zaključio je Mesić. Odgovarajući na pitanje jesmo li ušli u ustavnu krizu, Mesić je rekao da su se sada dogodile nepredvidive stvari.

– Ali Ustavni sud je poslao očito jednu poruku koja vraća Ustavni sud u normalu. Jer ako nisu došli na inauguraciju, to je pljuska i premijeru i HDZ-u, rekao je Mesić.

Na kraju razgovora se i našalio.

– Što sad mogu, moram se sada i ja kandidirati, rekao je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 08:07