628 MASOVINIH GROBNICA

Mesić: Na Bleiburgu nije bilo zločina, no na Križnom putu vjerojatno jest

Bivši hrvatski predsjednik smatra kako sve treba istražiti i krivnju individualizirati, ne optužiti NOB i proglasiti ga komunizmom i zločinom
 Boris Kovačev/CROPIX

ZAGREB - Na Bleiburgu nije bilo zločina. Radilo se o jednoj pobuni u kojoj je poginulo nešto malo ljudi - izjavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić tijekom gostovanja u HTV-ovom Dnevniku 3 u kojem se raspravljalo o komunističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

Ta se tema ponovo našla u centru pažnje javnosti nakon najave ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka da će se istrage komunističkih zločina ponovo intenzivirati, ali i zbog ekshumacija ostataka žrtava iz jedne od masovnih grobnica otkrivenih na zagrebačkoj Kustošiji.

- Na Bleiburgu zločina nije bilo, no nakon njega, na Križnom putu vjerojatno jest. Međutim, ove se brojke napuhavaju i od toga nema ništa - objasnio je Mesić.

Prema javljanju HRT-a, od 2001. godine zagrebačkom Županijskom državnom odvjetništvu za partizanske zločine u Drugome svjetskom ratu podneseno je devet kaznenih prijava, uglavnom protiv nepoznatih počinitelja.

Iako većina masovnih grobnica nije označeno, do sada je poznato čak 718 lokacija sa 628 masovnih grobnica te 1717 pojedinačna. Istražitelji sumnjaju kako te jame smrti skrivaju gotovo 90 tisuća žrtva, najviše vojnika NDH-a, ali i civila, žena i djece.

Mesić, inače počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista, u Dnevniku je izjavio kako se pitanje komunističkih zločina uvijek pojavljuje u javnosti uoči parlamentarnih izbora kao jedna od neizbježnih tema političke kampanje.

Bivši hrvatski predsjednik smatra kako je termin 'komunistički zločin' nepotreban jer je u narodnooslobodilačkoj borbi sudjelovalo najmanje komunista.

- Tko to zna tko je u tim jamama. Treba istražiti i krivnju individualizirati, ne optužiti NOB i proglasiti ga komunizmom i zločinom - zaključio je Mesić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:42