NISU ROĐACI

Mesić: Nemam veze s prodajom Podravkinog odmarališta u Pirovcu

Polančec će vjerojatno imati nekih problema, ali ne znam šta ja imam s tim – poručuje Mesić koji je zadovoljan radom Državnog odvjetništva
 Željko Hajdinjak/CROPIX

RIJEKA – Koliko god ja puta govorio da mi nismo rođaci, da o tom poslu ne znam ništa, vi ponovno pitate nešto o čemu ja nemam pojma – komentirao je u srijedu predsjednik Stjepan Mesić za posjeta Ronjgima nedaleko Rijeke njegove navodne rođačke veze u sumnjivoj transakciji Podravkinog odmarališta u Pirovcu zbog koje su „pale“ nove kaznene prijave.

Mesić se očito previše ne uzbuđuje oko prozivki koje na njegov račun upućuje bivši član Vlade Damir Polančec pa tako primjećuje da Polančeca sada prozivaju za posredovanja u osiguranju kredita. - Gospodin Polančec će vjerojatno imati nekih problema, ali ne znam šta ja imam s tim – poručuje Mesić koji je, čini se, prilično zadovoljan radom Državnog odvjetništa i Mladena Bajića.

- Ono što sada radi DO je pohvalno i dokazuje da je i prije toga moralo biti prikupljeno dosta podataka da bi se moglo ući u finalizaciju. Svoj je dio prije morala obaviti policija, istražni suci i ostale institucije – govori Mesić te nastavlja kako je DO preuzelo svoj dio posla u najeksponiranijim aferama poput one s MORH-ovim kamionima, „curenja“ novca iz Hrvatske tijekom kriminalne privatizacije i u slučaju Brodosplita.

- Nisam za to da se ad hoc optužuje DO ili posebno Bajić jer koliko je meni poznato, upravo je on bio taj koji je inzistirao da institucije rade svoj dio posla da bi ga DO moglo finalizirati. Smatram da je državni odvjetnik Bajić radio svoj dio posla, no tu moramo gledati i na rad policije i suda.

Teško je samo jednog izdvojiti i reći da afere nisu završene zbog toga što ovaj ili onaj nije funkcionirao. Nije funkcionirao sustav dok nije bilo političke volje da se razriješe ova pitanja – zaključuje predsjednik. Komentirao je i troškove predsjedničkih kampanja odnosno razliku u sakupljenom i potrošenom novcu u slučaju Milana Bandića pa tako poručuje da kandidati nisu krivi zbog netransparentnosti prikupljanja novca već nedostatak zakonske regulative kojoj bi trebalo biti propisano koliko se može donirati za kampanju i koliko ukupno sredstava može biti potrošeno.

- Točno se ne sjećam koliko je moja izborna kampanja koštala, ali mislim da nije bila više od 6 ili 7 milijuna kuna, a bile su uspješne. Prva je bila znatno manje, druga je bila nešto veća – prisjeća se Mesić koji je u Ronjgima posjetio Spomen dom Ivana Matetića Ronjgova i odgledao nastup skupina zvončara koji su ga definitivno oduševili.

- Biti zvončar je tradicija u familijama, a ja sam mislio da se tu može uključiti tko god hoće. Meni su rekli da mogu privremeno, ali ne mogu stalno – našalio se predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:21