SPORNO ODLIČJE

Mesić odlikovao donatora kojega tuže za lihvarenje

Dodićev dužnik Krsto Kotrulja čak se i bivšem šefu države obraćao zbog duga koji mu je sa 380 tisuća njemačkih maraka narastao na milijun

ZAGREB - Zlatar Ante Dodić jedan je od onih koje je na odlasku odlikovao predsjednik Stjepan Mesić. Zaslužio je Red hrvatskog pletera za osobit doprinos razvitku i ugledu Hrvatske i dobrobit građana. I dok je Mesiću bio dobrotvor i prijatelj, Krsti Kotrulji je Ante Dodić već više od desetljeća bivši prijatelj i kamatar.

Kupovao zemljište

Dodić nikada nije krio da je u obje kampanje bio Mesićev donator te da njihovo prijateljstvo datira od jedne nedjelje 1976. kada su se upoznali u kafiću Kluba filmskih radnika na zagrebačkom Britanskom trgu. Lani pokazivao novinarima pregršt zajedničkih fotografija s Mesićem.

I vjerojatno je Ante Dodić učinio mnogo dobra za građane, ali jedan je građanin, njegov bivši prijatelj, zbog sudskog spora s njim ostao gotovo bez imovine. Krsto Kotrulja već godinama vodi sudski spor s Dodićem.

Kotrulja je o nedaćama zbog kamata dvaput pisao Mesiću. Nevolje za Kotrulju su počele kad je od Dodića 1993. posudio 200 tisuća njemačkih maraka, a godinu kasnije još 180.000. Kupovao je zemljište u Resniku koje je 1998. prodao, a na kojem je sagrađen trgovački centar. No, prema Dodićevoj računici Kotrulja mu je tada na ime glavnice i kamata već dugovao više od 5 milijuna maraka.

- U listopadu 1996. vratio sam mu 230.000 njemačkih maraka, u studenom 1997. 150.000 te sredinom prosinca iste godine još 100.000, ili ukupno 450.000 njemačkih maraka. Ipak, potpisao sam da sam mu dužan 1,3 milijuna maraka, ali to nije bio kraj. U proljeće 2000. Dodić me obavijestio da se moj dug popeo na 5,5 milijuna i počeo mi je prijetiti. U siječnju 2002. godine izbačen sam iz kuće kojom sam jamčio povrat Dodićeva duga. Obraćao sam se USKOK-u, državnim odvjetnicima, ali na prijave nije bilo odgovora - tvrdi Kotrulja.

Plakati po gradu

Za Kotrulju je problem bio što je potpisivao da su iznosi koje posuđuje glavnica i svjestan je da je potpisom priznavao postojanje duga. No, nakon što je grad oblijepio plakatima na kojima je pisalo da ga je Dodić iskamatario i pozvao i druge oštećene građane da mu se jave, kontaktiralo ga je više građana sa iskustvima o odnosima s Dodićem. I ta je saznanja Kotrulja proslijedio USKOK-u. Ante Dodić je opovrgavao sve što tvrdi Kotrulja. Tvrdio je da zakonito posluje i da je sve u 40 godina zlatarskog obrta stekao legalno.

Mesić se nije ‘petljao’ u sudstvo

Štefanija Balog, predsjednica Komisije za odlikovanje u Mesićevu mandatu, rekla je kako Komisija nije ništa znala o sporu Kotrulje i Dodića.

- Sudski postupak je u tijeku, a o njemu komisija nije imala saznanja. Predsjednik Mesić nije se nikad petljao u sudske sporove i prije svega treba uzeti u obzir činjenicu da je osoba koja je predložena za odličje učinila nešto pozitivno. Princip je bio da se ipak treba dokazati je li netko nešto počinio - rekla nam je Štefanija Balog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 23:12