STIPINE RATNE PRIČE

Mesić otkrio: Imao sam špijuna u Presjedništvu SFRJ i znao planove JNA za Vukovar

'Tuđman se iz Karađorđeva vratio ozaren i rekao: Kad se Srbi i Hrvati slože u škarama tu muslimani nemaju što da traže'
Stipe Mesic, the last president of the former Yugoslavia federation's presidency and former Croatian president listens to quetions during an interview in Zagreb on June 24, 2011. Yugoslavia's collapse was inevitable, the federation's last president Stipe Mesic told AFP in an interview ahead of the 20th independence anniversary of its two former republics Croatia and Slovenia. AFP PHOTO/STRAFP PHOTO/ STRINGER
 AFP

ZAGREB - Bivši predsjednik Stipe Mesić otkrio je kako je u vrijeme raspada više Jugoslavije imao informacije sa sjednica Predsjedništva SFRJ koje mu je prenosio njegov špijun, pa je tako saznao i za planove JNA u osvajanju Vukovara.

- Kad sam odlazio iz Beograda ostavio sam svog čovjeka u Predsjedništvu, u administraciji. On je mogao ući u moj ured koji je bio povezan sa prostorijom u kojoj se održavalo krnje Predsjedništvo na koje više nisu dolazili predstavnici Makedonije, Hrvatske, BiH i Slovenije, ali jesu ostala četvorica te generali Adžić i Kadijević. Moj čovjek je snimao što su razgovarali. Preko Mađarske bi odmah došao u Zagreb i prenio mi o čemu su razgovarali - rekao je Mesić u intervjuu za srpske Večernje novosti. Njegov špijun mu je tako donio i informacije s razgovora u kojem je Milošević od Kadijećava tražio da JNA ide izravno na Zagreb, te da zaobiđe Vukovar.

- Kadijević mu je odgovorio: “kad bismo krenuli prema Zagrebu, dok bi čelo kolone došlo do njega, Hrvati koji su vojno ojačali tukli bi nas po bokovima i ostalo bi samo čelo odsječeno, a na taj rizik ne smijemo ići” - prepičao je Mesić za Večernje novosti.

Ponovio je i kako nije odgovoran za podjelu BiH jer su se, tvrdi, o njoj dogovarali Milošević i Tuđman.

- Ja nisam bio u Karađorđevu. Milošević i Tuđman dogovorili su se i sreli bez mene. Tuđman se iz Karađorđeva vratio ozaren. Stavio je karte na stol i pokazao kako bi podijelili Bosnu, a kada sam pitao gdje je tu Alija rekao mi je: kad se Srbi i Hrvati slože u škarama tu muslimani nemaju što da traže - rekao je Mesić. Komentirajući presudu hrvatskim generalima u Haagu naglasio je kako je Oluja bila opravdana, ali ne i sve što se u njoj događalo.

- Ali kuće su paljene poslije Oluje nakon što je front otišao dalje, za što odgovaraju tijela sigurnosti - izjavio je. Ocjenio je kako je presuda Gotovini posljedica njegove obrane koja nije vojnike branila vojnički i odvojila ih od Tuđmanovog plana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:02