BIVŠI PREDSJEDNIK

MESIĆ S VOĐOM BIZARNOG KULTA Tvrdi da je besmrtan, a svake godine nasamari strance da mu dođu na summit

 Robert Fajt/Cropix

Ovoga tjedna u Seulu se održava Svjetski summit mira WARP što ga organizira korejski mirovni aktivist, a na skupu sudjeluje kao jedan od govornika na temu Dijalog međusobnog razumijevanja za mir u svijetu i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

No, ako živite u Južnoj Koreji nećete puno čuti o tome.

Naime, organizator summita je Lee Man-hee, predsjednik organizacije Uspostava mira u svijetu i nebeske kulture (HWPL), ali i čelnik Crkve Isusa Krista Shinchonji, koja slovi za jednu od najkontroverznijih vjerskih skupina u zemlji.

Prema navodima južnokorejske novinarske istraživačke skupine PD Notebook, sljedbenici kontroverzne crkve vjeruju da je njihov vođa besmrtan. Lee Man-hee negira takve tvrdnje ističući da će Bog odlučiti o njegovoj besmrtnosti. Također pišu kako je organizacijska struktura Crkve Shinchonji slična onoj sjevernokorejskog totalitarnog režima.

Summit WARP održava se između 17. i 19. rujna, a okupio je brojne svjetske vođe, velike vjerske čelnike, političke aktiviste, a tema sastanka su promišljanja o postizanju mira u svijetu.

Prije dvije godine održan je sličan summit kojemu je prethodila agresivna kampanja vrbovanja stranaca radi sudjelovanja i volontiranja na skupu. Organizirane su tada brojne aktivnosti poput sportskih igara, fotografskih natječaja i humanitarnih događanja.

Privukli su tisuće stranaca, no kada se pročulo tko stoji iza summita, mnogi su otkazali sudjelovanje. Ipak, uspjeli su privući tisuće stranih državljana na summit. Olimpijski stadion u Seulu bio je krcat.

Oglašavali su se kao Svjetski festival mira, no za Korejce bila je to nacionalna olimpijada SCJ-a, koja se ranije organizirala svake četiri godine te koincidira sa rođendanom Lee Man-Heeja 15. rujna, piše list Korea Observer.

Zbog lošeg imidža u južnokorejskoj javnosti Lee Man-hee je svoje aktivnosti preselio u inozemstvo gdje se susretao s mnogim svjetskim čelnicima i diplomatima. Mnogi od njih nazočni su danas na summitu, koji se ponovno događa u tjednu kada Lee Man-Hee slavi rođendan.

Pozivu su se odazvali bivši čelnici Rumunjske, Kosova, Ekvadora, Perua, Nepala, Mongolije, Južnoafričke Republike, Jordana, Agrentine, Armenije i Albanije. Na skupu bi trebali sudjelovati i Haris Silajdžić, bivši član Predsjedništva BiH te Zoran Živković, bivši premijer Srbije.

- Nismo znali da je organizator summita navodno čelnik kontroverzne crkve koji tvrdi da je besmrtan, izjavio je jedan sudionik summita po dolasku u zračnu luku Incheon za Korea Observer.

Tijek summita možete pratiti i na Facebook stranici WARP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:35