PRIPREMNO ROČIŠTE

Mesić tužio Bulja jer ga je ovaj nazvao elementarnom nepogodom: ‘To nije uvreda, nego politička poruka‘

‘Ovo je očiti pokušaj utjecaja političara na slobodu govora koja neće proći ma kako god ovaj postupak završio‘, rekao je Bulj
Miro Bulj
 Srdjan Vrancic/Cropix

Nakon što je Mostov saborski zastupnik Miro Bulj u veljači 2019. na Facebooku napisao za bivšeg predsjednika RH Stipu Mesića da je "elementarna nepogoda za Hrvatsku i klevetnik naše države", nije dugo trebalo da zaradi tužbu zbog narušavanja časti i ugleda "tešku" 30 tisuća kuna.

Povodom toga danas je Bulj bio u ulozi tuženika u sudnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu, gdje je pred sutkinjom Janjom Marijan Habek održano pripremno ročište.

Mesić je, pak, kao tužitelj, izostao, a u njegovo ime odvjetnik Nikica Leskovar pokušao je osporiti Buljeve dokazne prijedloge da nisu relevantni, napominjući da je Buljeva izjava o Mesiću vrijednosni sud čiju istinitost ne treba dokazivati.

Naime, osim što je na prijašnjoj odgođenoj raspravi Bulj predložio da se u sudnici saslušaju Vladimir Šeks, Davor Božinović, Marijana Petir, Josip Manolić te povjesničar Josip Jurčević kako bi dokazali da je Mesić doista krivokletnik, Bulj je na današnjoj predložio još nekoliko dokaza.

Sutkinja je uvažila izvođenje svih dokaznih prijedloga pa će se tako još preslušati i Mesićev govor iz 1992. u Sydneyju, koji je emitirao HTV u Dnevniku, a gdje je Mesić veličao, tvrdi Bulj, ustaštvo. Preslušat će se i prilog iz istog vremenskog perioda koji je emitirala Nova TV o čekovima koje je Mesić dobio od iseljenika i kojima se od tada, napominje Bulj, gubi svaki trag.

Također, Bulj je predložio i da se od T-portala pribavi izvorni tekst s videozapisima iz siječnja 2017. pod naslovom 'Ovako je Mesić 1992. govorio o Jasenovcu i Andriji Artukoviću'. I, za kraj, Bulj je predložio saslušanje novinara Darka Petričića, za kojeg ističe da je istraživao i pisao o činjenicama koje su predmet aktualnog sudskog spora.

- Rekao sam retorički da je Mesić elementarna nepogoda. I dalje ostajem kod te tvrdnje. Ono što sam rekao nije uvredljivo, već je to bila politička poruka. Ovo je očiti pokušaj utjecaja političara na slobodu govora koja neće proći ma kako god ovaj postupak završio - zaključio je Bulj u sudnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:05