GRAĐANI U AKCIJI

Mesofon: U 19 dana građani čak 350 puta prijavili da je meso pokvareno i smrdljivo!

Premijerka je, podsjetimo, prvo izjavila da 'treba otkriti tko to Jutarnjem daje lažne informacije', a onda je rekla da bi ipak trebalo povesti istragu. I otvorili su istragu - i to ne jednu, nego točno 51!
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Veterinarska i sanitarna inspekcija je na temelju brojnih prijava građana na “mesofon” pokrenula čak 51 istragu u trgovinama, klaonicama i skladištima diljem zemlje zbog sumnji u nezakonitosti oko uvoza, prerade, skladištenja, prodaje i deklariranja mesa i mesnih proizvoda.

Od pokretanja “mesofona”, besplatnog telefona na koji svatko može prijaviti bilo kakvu sumnju vezanu za kvalitetu i zdrastvenu ispravnost mesa, do ponedjeljka ujutro je zaprimljeno čak 350 prijava građana.

Jutarnji pokrenuo akciju

- Putem e-mail adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. pristiglo je 17 prijava.

Od ukupnog broja telefonskih prijava, 168 prijava je kompletno te je 25 prijava proslijeđeno u postupanje u Upravu za veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede, a 26 u Sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Prijave na temelju kojih su pokrenute istrage odnose se najviše na zdravstveno neispravno meso i mesne prerađevine te proizvode kojima je istekao rok trajanja, nepravilne deklaracije i slično. Ljudi se većinom žale da im meso smrdi, odnosno da je pokvareno - tvrde u Ministarstvu poljoprivrede. Doznajemo da se većina prijava građana odnosi na jedan veliki hrvatski trgovački lanac.

Na ostale prijave inspekcije nisu reagirale jer navodno nisu sadržavale dovoljno informacija za pokretanje istrage. Pedesetak poruka, ističu u Ministarstvu, odnosilo se na općenite komentare, a sve ostale prijave sadrže premalo ili nemaju uopće dovoljno informacija po kojima bi se moglo postupati.

- Naši veterinarski i sanitarni inspektori stalno su na terenu. Više posla imaju sanitarni inspektori koji su nadležni za zdravstvenu ispravnost mesa u maloprodaji. Sve istrage su još u tijeku pa ne možemo reći kada će se znati rezultati - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Besplatan telefon 0800 203 200, na koji “zviždači”, ali i obični građani mogu dojaviti nezakonitosti, pokrenulo je prije tri tjedna (17. rujna) Ministarstvo poljoprivrede, i to nakon istraživačkog serijala Jutarnjeg lista u kojem smo u petnaestak tekstova otkrili brojne malverzacije u mesnoj industriji - od pokušaja uvoza mesa bez dokumentacije do prodaje starog mesa i nezakonitih deklaracija na pakiranjima.

Mesna mafija

Podsjetimo: iako je u početku Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo zdravstva i predstavnici mesne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori bez ikakve provjere i argumenata demantiralo naše tesktove u kojima brojne upućene osobe svjedoče o postojanju “mesne mafije” koja vara potrošače prodajući staro, pokvareno ili nekvalitetno meso, nakon brojnih poziva građana ipak su shvatili da nezakonitosti postoje.

Dokaz tome su i prijetnje smrću koje su državni službenici upućivali našim izvorima koji više nisu htjeli šutjeti.

Premijerka Jadranka Kosor je, podsjetimo, prvo izjavila da “treba otkriti tko to novinarima Jutarnjeg lista daje lažne informacije”, što je izravan pritisak na naše izvore i slobodu informiranja, a nekoliko dana kasnije rekla je da bi možda ipak trebalo povesti istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:54