ODLUKA UPRAVNOG VIJEĆA

MEŠTROVIĆ OSTAJE ŠEF KBC-a SPLIT USPRKOS SKANDALU SA ZAMJENOM IDENTITETA PACIJENTICA Riječ je o velikoj pogrešci, ali on i dalje uživa naše povjerenje

 
Julije Meštrović
 Tom Dubravec / CROPIX

Nakon provedenih istražnih radnji koje su se u zadnje vrijeme događale u KBC-u Split, uključujući zamjenu identiteta dviju pacijentica, nije utvrđena odgovornost Julija Meštrovića te on nastavlja obnašati dužnost ravnatelja splitskog KBC-a.

Smijenjeni su voditelj Infektivnog podjela i respiratornog odjela i pomoćnik za kvalitetu.

Podsjećamo, Meštrović je svibnju dao mandat na raspolaganje ministru zdravstva zbog slučaja zamjene identiteta dviju bolničkih pacijentica, inače korisnica domova za starije, od kojih je jedna preminula. Slučaj je ispitala inspekcija Ministarstva zdravstva, te članovi bolničkog povjerenstva. Upravno vijeće KBC-a Split donijelo je danas odluku o njegovom mandatu, javlja lokalni portal Dalmacija danas.

- Svjesni smo da se radi o velikoj pogrešci koja je nastala u trenutku kada smo radili u Splitu u izvanrednim okolnostima, kada se radilo u načinu rada koji nije uobičajen. To ne znači da je pogreška manja, niti da ćemo je anulirati mi smo je svjesni. Sama pogreška je na tri razine i to je jasno pokazao nalaz inspekcije.

Prva razina je oko samog transfera bolesnica, s 10. na 11. travnja. Taj transfer je doveo do same zamjene identiteta. Nakon toga čitav niz nedostataka u vođenju medicinske dokumentacije automatizom i u pristupu bolesnicama, načinu liječenja, propusti u osiguranju kvalitete ponajprije sigurnosti bolesnika. Sve ove pogreške nastale se unutar tri razine; razine respiracijskog centra, Klinike za zarazne bolesti i sustava kvalitete. One osobe koje su vodile sva ta tri segmenta ne vode više te jedinice i neće ih nikada više ni voditi - kazao je Neven Ljubičić, šef Upravnog vijeća KBC-a Split.

- Želimo zatvoriti ovo ružno poglavlje za KBC Split i otvoriti novu stranicu da uza sve ove stvari, pogreške na kojima smo naučili, nastojimo što prije popraviti. Ovo je bacilo ružno svjetlo na sve ono što su djelatnici KBC Split radili i rade i to u teškim uvjetima. Upravno vijeće je bilo jednoglasno i nije prihvatilo ostavku ravnatelja bolnice Julija Meštrovića. On uživa i dalje naše povjerenje - kazao je Neven Ljubičić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:15