VIDEOKONFERENCIJA S MINISTRIMA

Metelko-Zgombić: EU funkcionira u izvanrednim okolnostima

Andreja Metelko-Zgombić
 Bruno Konjević / CROPIX

Europska unija funkcionira u izvanrednim okolnostima, rekla je državna tajnica MVEP-a Andreja Metelko-Zgombić u srijedu, po završetku videokonferencije s ministrima europskih poslova koji se slažu da je važno osigurati zajednički odgovor na krizu i njezine posljedice.

Hrvatsko predsjedništvo je od početka zdravstvene krize osiguralo više od 15 videokonferencija u raznim formacijama Vijeća EU. Europski ministri mogli su "dogovarati mjere, odnosno međusobno razmjenjivati najbolju praksu", istaknula je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici državna tajnica Metelko-Zgombić.

Iako se europski lideri ne mogu fizički sastajati, hrvatsko predsjedništvo osiguralo je "uvjete za normalno funkcioniranje Vijeća", ističe državna tajnica.

"Time smo pokazali da i u ovim izvanrednim okolnostima Europska unija i Vijeće EU-a mogu funkcionirati, donositi odluke", rekla je Metelko-Zgombić.

Podsjetila je na dva paketa mjera pomoći Europske komisije u borbi protiv koronavirusa koja su u "gotovo nevjerojatnom roku prošla kroz Vijeće EU i Europski parlament".

Zemlje članice EU zajednički su nabavljale potrebnu zaštitnu i medicinsku opremu, međusobno su si pomagale i solidarizirale se, a "sad je potrebno zajednički odgovoriti na društvene i gospodarske posljedice" ove krize, ističe državna tajnica u MVEP-u.

Sutra će se sastanak na vrhu EU održati videovezom, a na kojem će "europski lideri točno reći na koji način žele da imamo taj zajednički, europski odgovor", rekla je Metelko-Zgombić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:53