PORAST TEMPERATURE

METEOALARM PONOVNO U CRVENOM Pada ledena kiša, stvara se poledica, vozi se otežano, vozači se pozivaju na oprez: 'Izbjegavajte putovanja ako možete'

 
 HANZA MEDIA/DHMZ

Hrvatska se u petak ujutro probudila na višim temperaturama nego posljednjih dana. I dok su u četvrtak izmjerene najniže temperature ove godine te je zbog velikih minusa i snijega izdan meteoalarm za dijelove Hrvatske, isto je upozorenje izdano i danas, no zbog ledene kiše.

Oblačno i manje hladno, prognoza je za petak Državnog hidrometeorološkog zavoda. Na Jadranu će biti povremeno kiša, a na jugu Dalmacije moguće obilna uz pokoji grmljavinski pljusak. U unutrašnjosti će oborina na granici kiše i snijega biti češća ujutro pa opet krajem dana.

Oborina se mjestimice može smrzavati na drveću, predmetima i tlu, osobito u Lici i Slavoniji, a ponegdje će nastajati i novi tanji snježni pokrivač.

Zbog kiše koja će se smrzavati u dodiru s predmetima i na tlu, izdan je crveni meteoalarm za područje Gospića. DHMZ upozorava građane da poduzmu mjere samozaštite. Može doći do obilnog snijega i/ili značajnog prekrivanja ledom što za posljedicu ima prekid cestovnog, željezničkog i zračnog prometa i prijenosa robe/transporta.

Stručnjaci upozoravaju vozače na velik rizik da ostanu zameteni. Izbjegavajte putovanja koja nisu od iznimne važnosti.

U većine Hrvatske snijeg koji može padati prijepodne, tijekom dana će se pretvoriti u kišu zbog čega postoji veća vjerojatnost za mjestimično stvaranje poledice zbog smrzavanja oborine na tlu.

Vjetar će biti uglavnom slab, još ujutro na sjevernom Jadranu umjerena bura, u Dalmaciji će puhati jugo, jako na dubrovačkom. Najviša dnevna temperatura od -6 do -1, na Jadranu od 5 do 12 °C.

Prohodnost cesta

Na autocesti A3 Bregana-Lipovac zbog prepriječenog teretnog vozila kod odmorišta Ježevo u smjeru istoka promet teče otežano i usporeno, pretjecajnim trakom, uz regulaciju policije. Zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom vozi se uz ograničenje brzine na autocestama A1 Bosiljevo-čvor Otočac, A2 Zagreb-Macelj, A3 Bregana-Lipovac, A4 Goričan-Zagreb, A6 Rijeka-Zagreb, A11 Jakuševec-Lekenik, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Za sav promet zbog kiše koja se ledi u dodiru s tlom zatvorene su DC1 Vaganac-Korenica-čvor Udbina-Gračac-Knin i DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča.

Zbog zimskih uvjeta trenutačno nema prohodnih cesta za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri i obratno. Mole se vozači da ne kreću na put zbog popunjenih parkirališta na odmorištima. Podsjećaju se vozači ostalih teretnih vozila da ih na području pojedinih policijskih uprava prometna policija može isključivati iz prometa, ovisno o meteorološkim prilikama i sigurnosnoj procjeni.

Zbog zimskih uvjeta obavezna je zimska oprema, a promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na cestama u Lici, Gorskom kotaru, dijelu središnje i sjeverozapadne Hrvatske i Hrvatskog primorja. Zbog niskih temperatura, ali i kiše koja se ledi u dodiru s tlom moguća je poledica. Vozače pozivamo da prilagode brzinu vožnje trenutačnim uvjetima na cesti, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Sljemenska cesta je otvorena za sav promet. Detalje o stanju u prometu pronađite na stranicama HAK-a.

Vrijeme za vikend

Oborina će na kopnu biti i idućih dana, no uz porast temperature - najviše dnevne vrijednosti već će u subotu gotovo posvuda biti više od 0 °C, a od nedjelje će biti uglavnom između 5 i 10 °C. Samo će još u subotu mjestimice biti snijega ili oborine na granici kiše i snijega, uz povećanu vjerojatnost za poledicu, piše HRT.

I na Jadranu idućih dana moguća je povremena kiša uz promjenljivu naoblaku. Puhat će jugo, u nedjelju sjeverozapadnjak i bit će zamjetno toplije nego prošlih dana.

Zbog topljenja snijega moguć je i porast vodostaja rijeka, priopćila je u četvrtak Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) istaknuvši da su Operativne snage sustava civilne zaštite u pripravnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:11