NESNOSNE VRUĆINE

Meteorolog objavio dobre vijesti o novom toplinskom valu koji od danas počinje u Hrvatskoj

Ovaj val bit će malo kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije malo slabiji, rekao je Pelajić
Meteorolog Izidor Pelajić
 Luka Gerlanc/Cropix

Meteorolog Izidor Pelajić rekao je jutros u programu HTV-a da će novi toplinski val, koji počinje danas, biti malo kraći nego prošli i najvjerojatnije manje intenzivan.

Pojasnio je kako se novi toplinski val očituje u visokim, iznadprosječnim dnevnim temperaturama, a na obali su problem i vrlo tople noći u kojima temperatura ne pada ispod 20, a često ni 25 stupnjeva.

- Ovaj val bit će malo kraći nego prošli i intenzitetom najvjerojatnije malo slabiji, rekao je Pelajić, istaknuvši kako je prošli val počeo nakon hladnog proljeća.

Rekao je kako je prošli val donio vrlo visoke vrijednosti UV-indeksa te da je bio popraćen većim količinama pijeska iz sjeverne Afrike, koji je vjerojatno malo utjecao na stvarne izmjerene vrijednosti UV-indeksa jer je atmosfera bila optički deblja.

- Za sada imamo malo prozirniju atmosferu, moguće je da se poveća ta mutnoća u idućim danima koji će biti stabilni, do četvrtka, recimo, ali ne tako velike količine, rekao je Pelajić.

Tornada i u Europi

Osvrćući se na nedavni tornado na jugu Češke, Pelajić je rekao da tornada nisu 'prepopularna' u Europi, ali da to ne znači da nisu uopće zabilježena.

- U Europi se također događaju tornada. Nekoliko tisuća tornada zabilježeno je u desetak godina otkada se detaljnije prate pojave takvih iznimnih vremenskih prilika, rekao je Pelajić.

Pelajić tvrdi da nema sumnje kako klimatske promjene postoje. Rekao je da će oluje vjerojatno biti učestalije i izraženije.

- Nije klimatska promjena samo vrućina tijekom ljeta, koje inače treba biti vruće, i to ljudi očekuju, uostalom, rekao je Pelajić.

Znojenje i voda

Što se tiče uređaja za klimatizaciju, Pelajić je rekao kako zna ljude koji spavaju u klimatiziranom prostoru veći dio svog života i nemaju nikakvih problema, ali i ljude koji nakon desetak minuta pod klimom tijekom dana imaju zdravstvene probleme.

- Vrlo je to individualno, ali u svakom slučaju, preporuka je da se proba tijekom noći i dana rashladiti, da se kontrolira temperatura životnog prostora, rekao je.

Naglasio je i kako osjet ugode nikad nije vezan direktno za temperaturu zraka - uvijek je to kombinacija vjetra, temperature i vlage. Znojenje je najučinkovitija metoda gubitka tjelesne topline, a za to je potrebno unositi velike količine vode, dodao je Pelajić za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:40