STRUČNJAK DHMZ-a

Meteorolog otkrio kad stiže novo nevrijeme, ali i kakav će biti kolovoz: ‘Imamo jak signal...‘

Dragoslav Dragojlović je govoreći o mogućem novom nevremenu u razdoblju od tjedan ili dva kazao da nam jedno dolazi već u srijedu

Dragoslav Dragojlović

 Screenshot HRT

Komentirajući novo nevrijeme u Hrvatskoj prognostičar Dragoslav Dragojlović kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a da se radilo o jednom velikom oblačnom sustavu koji je sa sjevera Italije i preko Slovenije najprije došao na sjeverni Jadran, zapadne krajeve unutrašnjosti. Onda se tijekom dana premještao prema istoku, a sada je napustio naše krajeve.

Ponegdje je, kaže Dragojlović, bilo jače izraženih grmljavinskih pljuskova, a na širem riječkom području bilo je i olujnog nevremena.

- Npr. velika količina oborine je pala. Prosječna mjesečna količina za to područje je negdje od 60 do 70 litara, a u samo sat vremena palo je između 35 i 45 litara kiše, što je izazvalo bujične poplave. Puhao je i jak olujni vjetar brzine od 60 do 90 km/h, pa je bilo štete i na objektima, a i neka stabla su stradala, dodao je.

U srpnju je bilo zaista različitog vremena. Dragojlović ističe da će se analize još raditi, ali se može reći da je bio iznadprosječno topao.

- U unutrašnjosti smo imali dva toplinska vala. Na Jadranu je čak toplinski val trajao tri tjedna, s temperaturom zraka iznad 35°C. Noći su bile tople. Temperatura se nije spuštala ispod 20°C-25°C. Isto tako, često je bilo olujnih nevremena. Bilo ih je puno, a spomenut ću samo neke - prvo jače je bilo 12. srpnja kada je na sjeverozapadnom područjeu pala tuča, jaka kiša, a bio je i olujni vjetar. Onda smo 19. srpnja na zagrebačkom području imali jako nevrijeme, gdje je stradalo mnogo stabala i objekata. Potom je 21. srpnja bilo jako olujno nevrijeme na sjevernom Jadranu, a u Istri je stradalo dosta kampova. Zadnje je bilo u noći od 24. na 25. kada je na zagrebačkom području bilo tuče, objasnio je Dragojlović.

- Imamo jak signal da bi u prvoj polovici mjeseca temperatura zraka mogla biti čak malo niža od prosječnih vrijednosti za ovo doba godine, ali isto tako oborina će biti nejednoliko raspoređena. Tako da će mjestimično biti u obliku lokalnih pljuskova i grmljavine, pa postoji jak signal da će mjestimično biti čak oborina i više od prosjeka za doba godine.

- Druga polovina kolovoza čini se da bi bila oko prosječnih vrijednosti, znači i po temperaturi zraka i po oborini. Ne smijemo isključiti opet moguća lokalna nevremena, naglasio je.

Govoreći o mogućem novom nevremenu u razdoblju od tjedan ili dva, kazao je da nam jedno dolazi već u srijedu, a i da bi potkraj tjedna moglo biti izraženijih pljuskova i grmljavine, javlja HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:23