PAKAO

Meteorologinja otkrila koliko će trajati ovaj toplinski val: ‘Moguće su temperature do čak 38°C‘

Ovakvih ekstrema u budućnosti će vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije, upozorava Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a
 Ivo Ravlic/CROPIX

Prognostičarka HRT-a Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a rekla je u subotu u HTV-ovu Dnevniku da je toplinski val pred vratima te da će vrlo vjerojatno trajati barem do petka, s temperaturama iznad 35, moguće čak i do 38 stupnjeva.

Evo i najviših izmjerenih temperatura u subotu: u Zagrebu i Kninu bilo je 33, Osijeku 32, Rijeci 31, Gospiću 30 stupnjeva. Zanimljivo, osim u najvišem gorju, najsvježije je bilo na jugu zemlje. Tako je na Hvaru izmjereno 28, a u Dubrovniku 27 stupnjeva.

- Toplinski val je pred vratima, prvo će nastupiti na kopnu, već u nedjelju u središnjoj Hrvatskoj, a onda od ponedjeljka i u cijeloj zemlji. Trajat će vrlo vjerojatno barem do petka, a moguće i do kraja drugog tjedna - rekla je Mikuš Jurković u Dnevniku. Navela je da temperatura može dosegnuti 35 pa i 38 stupnjeva. To se ne odnosi samo na unutrašnjost Dalmacije, nego i na središnju, čak i istočnu Hrvatsku, i to već u utorak i srijedu, dodala je.

- Za sljedećih tjedan dana znamo da će vladati vrućina, a poslije - jest da će to biti nekakvo ljetno vrijeme - i ljeto nam dolazi u ponedjeljak, ali ne možemo još sa sigurnošću tvrditi hoće li se nastaviti toplinski val - izjavila je Mikuš Jurković.

Istaknula je da živimo u vremenu klimatskih promjena, odnosno globalnog zatopljenja, te da su "jedno od obilježja takvih klimatskih promjena ovakve ekstremne vremenske situacije".

- Njih će u budućnosti vrlo vjerojatno biti još više i bit će još intenzivnije ako mi sami nešto ne napravimo, odnosno ako se ne počnemo brinuti za prirodu i okoliš - poručila je Mikuš Jurković.

Mnogi se raduju ljetu, no liječnici upozoravaju

Ljeto se razigralo i prije službenog početka - temperature su diljem zemlje u subotu premašile 30 stupnjeva.

- Došlo je iznenadno, nismo se ni stigli pripremiti - poručuju građani.

Varaždinci su osvježenje tražili u gradskim fontanama i hladovini parkova. U Zagrebu se živa u termometru popela iznad 33 stupnja. I dok se mnogi skrivaju u sjenama Zrinjevca, neki tek hvataju predah od posla.

- Vruće je, mora se izdržati. Tako je kako je, moramo odraditi svoje - kaže jedan radnik.

Toplinski val zahvatio je i istok Hrvatske. No nije hladovina jedini spas od vrućine. Osječani su na Dravu donijeli i dašak morskih radosti.

Na Jadranu se ipak malo lakše diše. Šibenčani su iskoristili priliku za odlazak na plažu.

- Prvi dan smo na godišnjem i evo, hladimo se u moru - kažu u Šibeniku.

Mnogi su otvorili sezonu kupanja i u Rijeci.

- More je čisto, odlično - kaže jedna kupačica.

Dubrovačke Banje prepune su turista, kojima vrućina baš i ne smeta.

- Nije uopće vruće, vrijeme je savršeno - rekao je turist iz Njemačke.

Mnogi se raduju ljetu, no liječnici upozoravaju - treba izbjegavati sunce, zaštititi glavu, piti dovoljno tekućine.

- Ne samo običnu vodu, nego je preporuka piti i napitke koji u sebi imaju elektrolite, znači izotonične napitke - upozorio je Darko Sinjeri, spec. hitne medicine, voditelj smjene u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba, prenosi HRT.

Jer ovakve vrućine mogu izazvati iscrpljenost ili toplinski udar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:15