NESTABILNOST SE NASTAVLJA

Meteorolozi izdali specijalno priopćenje: Bit će nevremena! Moguće urbane poplave, tuča, pijavice...

‘Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije‘
ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature 500 hPa plohe u razdoblju od 3. 8. 2021. u 6 UTC do 6. 8. 2021. u 12 UTC
 DHMZ

Nakon što je proteklog vikenda dijelove ponajprije kopnene Hrvatske pogodilo uglavnom kratko, ali munjevito i nerijetko razorno nevrijeme, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda u specijalnom priopćenju najavljuju potencijalne opasnosti i za sljedeće dane te vikend, koji će zbog Dana pobjede 5. kolovoza nekima biti i produljeni.

- Dugotrajne stabilizacije idućih dana nema na vidiku, upozoravaju na početku specijalnog priopćenja iz DHMZ-a.

- Razlog tomu je premještanje frontalnog sustava preko naše zemlje uz pritjecanje hladnijeg zraka po visini tijekom četvrtka s kojim će biti kiše, često u obliku pljuskova i praćene grmljavinom, a ovog će puta kiše biti i u Dalmaciji gdje je posljednjih mjesec dana palo mjestimice vrlo malo, čak i nimalo kiše, navode meteorolozi.

image
ECMWF prognoza apsolutne topografije i temperature 500 hPa plohe u razdoblju od 3. 8. 2021. u 6 UTC do 6. 8. 2021. u 12 UTC
DHMZ

- Već u noći na četvrtak jače naoblačenje s kišom i pljuskovima zahvatit će najprije sjeverni Jadran i gorske krajeve, zatim i većinu predjela unutrašnjosti, kao i Dalmacije. Pritom su mogući i lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom te obilna oborina uz najveću vjerojatnost upravo u unutrašnjosti Dalmacije. Također valja napomenuti da je moguća tuča, a na Jadranu i pijavice.

A lokalno obilna i intenzivna oborina ponegdje može uzrokovati bujične i urbane poplave. Posebna pozornost je potrebna na opožarenim područjima gdje je moguće iznimno brzo površinsko otjecanje uslijed nedostatka vegetacije.

U srijedu će zapuhati jugo koje će postupno jačati, a uz prolazak frontalnog poremećaja u četvrtak okretati na sjeverozapadni i sjeverni vjetar, kratkotrajno moguće i vrlo jak, prvo na sjevernom Jadranu, sredinom dana na srednjem, a do večeri i na krajnjem jugu. Prolazno umjerenog do jakog sjeverozapadnog vjetra bit će i u unutrašnjosti.

Krajem dana i u noći na petak postupan prestanak oborine i djelomično smanjenje naoblake. U petak većinom sunčano, no uz jači razvoj oblaka i dalje su mogući lokalni pljuskovi, uglavnom na sjevernom Jadranu te u zapadnim predjelima unutrašnjosti. Nakon osvježenja u četvrtak prema vikendu će posvuda biti malo toplije.

Zbog mogućih jačih pljuskova i obilne oborine, savjetuje se praćenje vremenske prognoze, kao i upozorenja na opasne vremenske pojave, koje možete pronaći na mrežnim stranicama https://meteo.hr i na Twitter profilu DHMZ-a, te savjetuje se prilagoditi planirana putovanja ili aktivnosti, zaključzuje se u specijalnom priopćenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2022 05:06