CIKLONA U HRVATSKOJ

Meteorolozi izdali specijalno priopćenje: Stiže nam Bella, njezin ćemo utjecaj osjetiti već danas

Tlak zraka naglo će padati, za čak 30 hPa u toku samo jednog i pol dana
Prognoza vremena
 Jure Mišković/Cropix, DHMZ

Nakon zimskog ugođaja, uz olujnu i orkansku buru, u gorju snijeg, koji je stigao taman za Božić i blagdan Sv. Stjepana, zadnje dane ove godine ispratit ćemo bez 'prave' hladnoće, iako će ponešto snijega, većinom u gorju iznad 800 m nadmorske visine, biti i u posljednjem tjednu prosinca, izvijestio je Državni hidrometeorološki zavod u specijalnom priopćenju koje je izdao u nedjelju.

- Stiže nam ciklona Bella, kako su je nazvali u Met Office-u, nacionalnoj meteorološkoj službi Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, da bi ciklona dobila ime mora imati snažan utjecaj, a Met Office je izdao upozorenja visokog stupnja za vjetar i kišu, piše DHMZ u priopćenju.

- Mi ćemo utjecaj Belle početi osjećati već danas, u nedjelju, 27. 12. jer će tlak zraka naglo padati, za čak 30 hPa u toku jednog i pol dana! Stoga se oboružajte strpljenjem budući da će mnogi biti razdražljivi. No, to nisu najveći problemi koji nas očekuju, upozoravaju iz DHMZ-a.

- Naime, dok nas ciklona koja nam je donijela zahladnjenje polako napušta (slika 1.), već druga, koja zahvaća cijelu Europu (slika 2.), kuca na vrata pa će buru brzo zamijeniti jugozapadnjak i jugo koje će do ponedjeljka već biti olujno, u gorju i orkansko (slika 3.). Udari vjetra južnih smjerova nerijetko će biti i preko 100 km/h u višem gorju, a moguće i ponegdje na moru stvarajući visoke valove, mjestimice i plaveći rive i obale, te uzrokovati prekide u pomorskom prometu. Već će krajem ponedjeljka vjetar slabjeti, no oprez će u dijelovima zemlje biti potreban i dalje. Primjerice jug zemlje će idućih nekoliko dana biti najkišovitiji jer se nastavlja pritjecanje vlažnog zraka u jugozapadnoj struji (slika 4.) zbog koje će upravo i izostati primjerena hladnoća pa i u većini krajeva minusi. Stoga ćemo vrlo vjerojatno i godinu ispratiti uz kišu, vrlo rijetko u najvišem gorju i pokoju pahulju snijega. Očekivana obilna oborina lokalno može uzrokovati bujične i urbane poplave, dok bi topljenje snijega moglo potaknuti porast vodostaja naših rijeka.

Detaljnija prognoza za Silvestrovo tek slijedi, a do tada budite na oprezu i pratite prognoze i upozorenja, upozorili su na kraju iz DHMZ-a.

image
Slika 1. Prognoza prizemnog tlaka zraka modela DWD i frontalni poremećaji u ponedjeljak, 28. 12. u 00 UTC
DHMZ
image
Slika 2. Prognoza prizemnog tlaka zraka modela ECMWF za ponedjeljak 28. 12. u 15 UTC
DHMZ
image
Slika 3. Prognoza udara vjetra na 10 m modela Aladin za ponedjeljak 28. 12. u 15 UTC
DHMZ
image
Slika 4. Duboka termobarička dolina i visinska ciklona. ECMWF prognoza temperature i geopotencijala na 500 hPa plohi od 28. 12. u 00 UTC do 01. 01. 2021. u 00 UTC.
DHMZ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:02