RIJEČ SINOPTIČARA

Meteorolozi izdali specijalno priopćenje zbog velike promjene vremena: ‘Nailazi termobarička dolina, bit će tuče!‘

Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka

Animacija 1. ECMWF prognoza visine geopotencijalne plohe i temperature na 500 hPa od 8. 6. 2022. u 00 UTC do 12. 6. 2022. u 00 UTC

 DHMZ

Hrvatska je nakon nekoliko vrlo toplih dana pred ozbiljnom promjenom vremena, a Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) je tim povodom u utorak izdao specijalno priopćenje u kojemu detaljno najavljuje što nas sve očekuje u sljedećem periodu.

- Već u lipnju, prvom klimatološkom ljetnom mjesecu, bilježi se veći broj vrućih dana, no ponajviše je okarakteriziran nestabilnostima u obliku obilnih pljuskova s grmljavinom, lokalnom pojavom tuče i prolazno olujnim vjetrom. Stoga su uobičajena i svježija razdoblja s promjenjivim vremenom kakvo će biti i u nastavku ovog tjedna, navode u DHMZ-u.

- Nailaskom termobaričke doline (Animacija 1), a u prizemnom sloju atmosfere i frontalnog poremećaja sa sjeverozapada, već u noći na srijedu u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu lokalno će biti pljuskova i grmljavine uz mogućnost pojave tuče. Ponekog pljuska može biti tijekom srijede i u Dalmaciji, osobito u njezinoj unutrašnjosti. Uz intenzivnije pljuskove postoji vjerojatnost bujičnih poplava, ponajprije u urbanim sredinama. Pritom će i temperatura zraka biti niža nego početkom ovog tjedna, otkrivaju prognostičari.

image

Animacija 1. ECMWF prognoza visine geopotencijalne plohe i temperature na 500 hPa od 8. 6. 2022. u 00 UTC do 12. 6. 2022. u 00 UTC

DHMZ

- Četvrtak će biti u znaku česte kiše i pljuskova s grmljavinom, lokalno izraženijih na Jadranu, uz prognoziranu 24-satnu količinu oborine mjestimice veću i od 50 mm (Slika 1). Važno je napomenuti da količina oborine neće biti ravnomjerno prostorno raspoređena tako da lokalni maksimumi mogu biti i znatno veći, a oborina u nekim mjestima može i sasvim izostati, priopćili su sinoptičari.

image

Slika 1. ALADIN-HR4 prognoza ukupne 24-satne količine oborine (mm) u razdoblju od 9. 6. 2022. u 00 UTC do 10. 6. 2022. u 00 UTC

DHMZ

- Uz daljnji dotok hladnijeg zraka i jačanje vjetra sjevernih smjerova (Slika 2) u četvrtak i petak temperatura zraka će biti ispod lipanjskog prosjeka, uz veće odstupanje na kopnu.

image

Slika 2. ALADIN-HR4 prognoza udara vjetra na 10 m visine u petak ujutro (10. 6. 2022. u 06 UTC)

DHMZ

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima (Slika 3), u petak je u Jadranu izgledno produbljivanje ciklone zbog koje će još u Dalmaciji i na istoku zemlje biti vjerojatne nestabilnosti, navode u DHMZ-u.

image

Slika 3. Prognoza prizemne sinoptičke situacije (polje tlaka zraka na razini mora (hPa) i atmosferske fronte) za 10. 6. 2022. godine u 12 UTC. Izvor: Deutscher Wetterdienst (DWD)

DHMZ

- Za vikend stabilnije, sunčanije i toplije nego sredinom tjedna, no i dalje razmjerno vjetrovito. Zbog promjene vremena i očekivanih opasnih vremenskih pojava savjetujemo redovito praćenje vremenske prognoze i upozorenja na našim mrežnim stranicama, zaključuje DHMZ u svojem specijalnom priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 04:57