PREDAH

Meteorolozi najavili olakšanje! Velika opasnost od toplinskog vala uskoro će proći, osim u Rijeci

Već u nedjelju očekuju se nešto niže temperature u središnjoj Hrvatskoj i Dubrovniku, dok Knin i Split ostaju u narančastom

Ilustracija

 Paun Paunovic/Cropix

Toplinski val koji je u subotu na vrhuncu u cijeloj Hrvatskoj oslabjet će idućih dana, a ekstremno visoke temperature zadržat će se nakon vikenda najduže na riječkom području, objavio je u subotu Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Prema prognozama DHMZ-a, novi toplinski val koji je po prvi put ove godine Hrvatsku "obojio u crveno" trebao bi trajati do 24. srpnja, uz temperature do 40 Celzijevih stupnjeva.

Već u nedjelju očekuju se nešto niže temperature u središnjoj Hrvatskoj i Dubrovniku, dok Knin i Split ostaju u narančastom području "velike opasnosti od toplinskog udara". Najgore će biti u Rijeci koja je i dalje obojana u "crvenu - vrlo veliku opasnost".

U Rijeci je prognozirana "vrlo velika opasnost" od toplinskog udara sve do srijede, nakon oborina koje bi u utorak trebale donijeti olakšanje u cijeloj zemlji.

Osim Rijeke, udaru visokih temeperatura početkom tjedna najviše će biti izloženi Knin i Split.

Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić i Dubrovnik od utorka su u "zelenom" - bez opasnosti od toplinskih valova koji bi mogli djelovati na zdravlje građana.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti upozorenje DHMZ-a na toplinske valove, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2022 23:33