ŠTO NAS ČEKA?

Meteorolozi najavljuju novu promjenu vremena; bit će sve hladnije, a evo kada stiže novi snijeg

Hrvatsku je ovog vikenda zahvatila promjena vremena, a uskoro stiže nova jaka kišno-snježna epizoda
 Marko Todorov/Cropix

Hrvatsku je ovog vikenda zahvatila promjena vremena, a snježna oluja izazvala je prometni kaos. Uveden je i niz zabrana, a na autocesti A6 dogodilo se više nesreća.

Situacija se danas malo smirila, a Državni hidrometeorološki zavod za ponedjeljak najavljuje promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima.

Ujutro i prijepodne u Slavoniji će mjestimice padati kiša ili susnježica, a u Dalmaciji ponegdje pljuskovi, javlja DHMZ.

Sredinom dana i popodne je lokalno moguća kratkotrajna kiša, uglavnom u unutrašnjosti, a u gorju i pljuskovi snijega.

Puhat će većinom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Na Jadranu bura i sjeverozapadnjak povremeno i jaki lokalno s olujnim udarima. Vjetar će slabjeti prema kraju dana.

Najviša dnevna temperatura zraka od 7 do 11, a na Jadranu od 10 do 14 Celzijevih stupnjeva.

image
Vrijeme u Hrvatskoj, ponedjeljak
DHMZ

Prognoza za utorak

U utorak se očekuje promjenljivo oblačno uz mogućnost za poneki kratkotrajan pljusak kiše, češće i vjerojatnije u unutrašnjosti, javlja DHMZ.

U gorju će biti pljuskova snijega, a malo susnježice moguće je i u nizinama te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Krajem dana očekuje se razvedravanje.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, u Slavoniji, Baranji i Dalmaciji s jakim udarima, a popodne će ponegdje uz obalu okrenuti na buru. Najniža temperatura zraka od -4 do 1, na Jadranu od 4 do 8, a najviša dnevna od 6 do 11 u unutrašnjosti te između 11 i 15 °C na obali i otocima.

image
Vrijeme u Hrvatskoj, utorak
DHMZ

U nastavku tjedna nestabilno vrijeme

Nestabilno vrijeme očekuje se i u narednim danima. "U novome tjednu vrijeme neće biti ni približno intenzivno, barem ne do četvrtka, a daljnji pad temperature bit će polagan. No neće biti stabilno pa će mjestimice biti slabih oborina, uglavnom na kopnu, i to pogotovo u utorak. Prema kraju tjedna izgledna je nova promjena vremena s kojom bi i na moru opet bilo kiše", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić iz DHMZ-a.

RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić najavljuje da će na kopnu idućih dana biti vjetrovito, postupno hladnije i promjenjivo uz poneki rijetki popodnevni pljusak.

"Nova jaka kišno-snježna epizoda izgledna je pred vikend, a na more stiže i ranije. Čini se već u petak uz jako jugo. Do tada, uz obalu će biti uglavnom sunčano i prohladno uz umjeren sjeverac", prognozira RTL-ova meteorologinja.

A1 otvoren samo za osobna vozila

U Lici danas mjestimice pada snijeg, a zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su dionica A1 Sveti Rok-Posedarje, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i Paški most, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski autoklub (HAK).

Autocesta A6 Rijeka-Zagreb otvorena je za sve skupine vozila.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina).

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski, a u Lici mjestimice pada snijeg. Vozače se poziva da na put ne kreću bez propisane zimske opreme.

image
Upozorenja za Hrvatsku
DHMZ

Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Gorskom kotaru, Lici i dijelovima Zadarske županije.

Danas započinje druga faza radova na lijevom kolniku u zoni čvora Jakuševec te započinje prilagodba privremene regulacije prometa tako da će sav promet biti preusmjeren na desni kolnik (smjer Lipovac) i to, kao i do sada, po dvije sužene prometne trake za svaki smjer te se očekuju kraći zastoji i kolona vozila.

U prekidu su katamaranske linije Vis-Split, Korčula-Hvar-Split i Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Na graničnim prijelazima Slovenija - Hrvatska čekanja su teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske - Macelj (Gruškovje) - jedan i pol sat; Bregana (Obrežje) - jedan i po sat i Lupinjak (Dobovec) - do 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:09