PAST ĆE I SNIJEG

Meteorolozi upozoravaju na hladni val i dvoznamenkaste minuse: Evo što nas čeka narednih dana

Zbog zimskih uvjeta Sljemenska cesta je zatvorena za sav promet
 Damjan Tadic/Cropix

Tijekom ponedjeljka u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će većinom oblačno, mjestimice sa snijegom, osobito do jutra, te ponovno potkraj dana, javlja HRT.

Snježni pokrivač vjerojatno će biti od 5 do 10 cm. Puhat će umjeren, u noći i jak sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, a najviša dnevna između 3 i 5 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme. Povremeno će biti susnježice i snijega, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Najmanje oborina ili uglavnom suho bit će u Podravini i Međimurju. Na Banovini većinom oblačno, povremeno sa slabim sijegom, i to u noći te u drugom dijelu ponedjeljka.

Na sjevernom Jadranu promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, a može biti i snijega nošenog burom. U gorju većinom oblačno sa snijegom, uz stvaranje snježnog pokrivača. Ujutro te navečer puhat će umjerena i jaka bura, na udare i olujna. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 5 °C. Najviša dnevna od 0 do 2 °C, na moru između 7 i 9 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, uz obalu s kišom, pa i u obliku pljuskova, a u unutrašnjosti susnježica i snijeg, uz stvaranje snježnog pokrivača. Puhat će umjereno i jako jugo te južni vjetar, koji će poslijepodne okretati na sjeverozapadnjak. Temperatura u unutrašnjosti od -1 do 5 °C, uz obalu jutarnja od 4 do 7 °C, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, uz promjenjivo vrijeme s kišom, često i u obliku pljuskova. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar.

I u još hladniji utorak će još na Jadranu biti često jake bure, ali diljem Hrvatske i zamjetno više sunčanih sati nego tijekom ponedjeljka, pri čemu će oborine uglavnom izostati, ali ne i jutarnji "temperaturni" minusi, možda čak i mjestimice uz more.

Većinom suho i barem djelomice sunčano bit će još i u srijedu, koja će po nekim nizinama unutrašnjosti početi maglom. Valja upozoriti i na jutarnju hladnoću, gdjegdje vjerojatno i dvoznamenaste temperaturne "minuse", zbog koje su stručnjaci DHMZ-a objavili i umjereno upozorenje na hladni val koji može djelovati na zdravlje, i koji će vjerojatno još rasprostranjeni biti u četvrtak, tijekom kojega slijedi južina, novo naoblačenje, ponegdje i oborine.

Jutra će biti hladna, osobito u srijedu i četvrtak, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HAK: Zimski uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama u Lici i Gorskom Kotaru

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama u Gorskom kotaru i Lici, izvijestio je u ponedjeljak Hrvatski auto-klub (HAK).

Zbog zimskih uvjeta Sljemenska cesta je zatvorena za sav promet. Za dolazak do skijališta koristite pravce iz Zagorja, javljaju na Facebooku Skijališta.

Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice u Lici i Gorskom kotaru. Vozačima iz HAK-a savjetuju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama i ne kreću na put bez propisne zimske opreme.

image
Mala Kapela

Zbog tehničkih problema zatvoren je GP Bregana Naselje.

U prekidu su: trajektna linija Ubli-Vela Luka-Split te katamaranske linije: Milna-Rogač-Split, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Vis-Split.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:13