STIŽE TOPLINSKI VAL

Meteorolozi za Jutarnji: ‘Primjećujemo jačanje termobaričkog grebena, u petak počinje...‘

Potrebno je svakodnevno pratiti prognoze i upozorenja koja će biti objavljena na službenim stranicama DHMZ-a, kažu meteorolozi

Toplinski val/ilustracija

 Profimedia, Cropix/

Nakon gotovo dva tjedna predaha od visokih temperatura, sve je izvjesnije da nam slijedi drugi ovogodišnji toplinski val.

"Nakon relativno blagog i promjenljivog početka srpnja, stižu prava ljetna vrućina i izostanak značajnije oborine, no svakako će prema očekivanoj sinoptičkoj situaciji najviše pogođeni biti dijelovi Španjolske, Francuske i Italije", rekli su nam meteorolozi prognostičari iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Još u srijedu i četvrtak vremenske prilike neće se bitno razlikovati od onih u proteklih desetak dana, no nakon 6. srpnja očekuje se jačanje termobaričkog grebena u kojem će s jugozapada u naše krajeve početi stizati sve topliji, ujedno i razmjerno suh zrak.

"U tim okolnostima atmosfera će biti stabilnija te se već s vikendom očekuje uglavnom suho vrijeme koje će vrlo vjerojatno potrajati barem do sredine idućeg tjedna. Pritom će i temperatura zraka iz dana u dan biti sve viša, dakle već za vikend posvuda će biti vruće, a od ponedjeljka i uz maksimalne temperature između 33 i 36 stupnjeva. Kako na pojavu toplinskog vala utječu i noćne temperature, koje će posebice na Jadranu i zbog već ugrijanog mora biti iznad 23, lokalno iznad 25 stupnjeva, za očekivati je pojavu drugog toplinskog vala ove sezone", kažu meteorolozi.

U DHMZ-u naglašavaju da se operativno tijekom ljeta svakodnevno izrađuje upozorenje na toplinske valove koji mogu utjecati na ljudsko zdravlje za tekući dan i četiri dana unaprijed, temeljem izmjerenih i očekivanih odnosno prognoziranih vrijednosti minimalne i maksimalne temperature zraka uzimajući u obzir akumulaciju topline i regionalne karakteristike kroz osam gradova predstavnika.

"Budući da pouzdanost prognoza opada, osobito nakon pet dana, potrebno je svakodnevno pratiti prognoze i upozorenja koja će biti objavljena na službenim stranicama DHMZ-a", zaključili su meteorolozi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:49