STIŽE PROMJENA VREMENA

Meteoropatima se neće svidjeti početak novog tjedna, sinoptičari upozoravaju: ‘Budite oprezni u ponedjeljak ujutro...‘

Danas će vrijeme biti promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima

Ilustrativna fotografija 

 Damjan Tadic/Cropix

Nalazimo se pod utjecajem polja visokog tlaka anticiklone koja se proteže od Velike Britanije do istočnih obala Grenlanda. Mlazna struja s Atlantika obilazi je sa sjeverne strane, razdvaja od izražene sporo pokretne ciklone nad Skandinavijom i kao sjeverno visinsko strujanje donosi nestabilan hladan zrak nad srednju Europu. Nad Sjevernom Afrikom i zapadnim dijelom Sredozemnog mora polje je povišenog tlaka zraka, a topao vlažan zrak sporo prodire nad Pirinejski poluotok i zapadnu Europu.

Danas će vrijeme biti promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima. Na Jadranu i uz Jadran više oblaka, a mjestimice na sjevernom Jadranu moguća je slaba kiša u planinama zaobalja i pokoja pahulja snijega, kaže u prognozi vremena za N1 meteorolog Bojan Lipovšćak.

Poslijepodne i navečer zapuhat će jugo uz porast naoblake, kiša će se proširiti sa sjevernog na srednji Jadran. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 5, a na Jadranu od 10 do 13°C.

Vrijeme u ponedjeljak

U ponedjeljak će uz jugo prevladavati oblačno, s kišom na Jadranu i manjim porastom temperature zraka. Oprez u ponedjeljak ujutro u unutrašnjosti je moguća kiša koja će se u dodiru s hladnim tlom lediti. Jutarnje temperature u unutrašnjosti od -3 do 2°C, na sjevernom Jadranu oko 6, a na srednjem i južnom i otocima do 10°C.

Poslijepodne na južnom Jadranu uz pljuskove kiše moguća je i grmljavina. Zapuhat će slabo, a na jugu Dalmacije umjereno i jako jugo i oštro. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 7, a na Jadranu od 10 do 14°C.

Ostatak tjedna

Prognoza za utorak je promjenjivo oblačno s povremenom kišom, a u višim planinama susnježicom i snijegom.

U srijedu malo proljetnog juga, prognoziramo kratkotrajno, ali vrlo intenzivno jačanje juga uz porast temperatura zraka. Obilna kiša očekuje se na Jadranu i uz Jadran.

Zatopljenje će trajati samo tri dana, a za kraj tjedna i vikend izgledan je pad temperatura na normalne zimske vrijednosti. Nove oborine ovaj puta u obliku snijega u unutrašnjosti moguće su krajem tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:25