ZADAR

Mi, Hrvati pravoslavci, obnavljamo crkvu iz NDH

U Zadru predstavljena Hrvatska pravoslavna zajednica. Hrvatsku pravoslavnu crkvu osnovao je 1942. Ante Pavelić, a ugasila se s nestankom NDH.
 Jure Mišković/Cropix

ZADAR - Hrvatska pravoslavna zajednica (HPZ) i njezin predsjednik iguman Jelisej, crnogorski pravoslavni svećenik iz Nikšića jučer su u Zadru predstavljeni javnosti. “Ovo je povijesni datum u Hrvatskoj i označava obnovu Hrvatske autokefalne crkve nakon 65 godina”, rečeno je na skupu.

- Naš primarni cilj je obnova i oživljavanje Hrvatske pravoslavne crkve. Veliki je broj pravoslavaca u Hrvatskoj koji ne žele da ih se poistovjećuje sa Srbima. Oni su Hrvati i mi im moramo omogućiti slobodu vjere, a njihovoj djeci nesmetano pohađanje pravoslavnog vjeronauka. Glavni cilj je da naša udruga preraste u vjersku zajednicu, Hrvatsku pravoslavnu crkvu, kakva je i postojala - rekao je iguman Jelisej.

Utemeljio je Ante Pavelić

Inače, Hrvatska pravoslavna crkva utemeljena je u lipnju 1942. i to nakon odredbe poglavnika NDH Ante Pavelića. Povjesničari se uglavnom slažu u procjeni kako je državna direktiva o utemeljenju te crkve bio pokušaj poboljšanja odnosa ustaškog režima sa srpskim stanovništvom, kojim se istodobno pokušavalo spriječiti veze, pa i one duhovne, hrvatskih Srba sa Beogradom, odnosno Srpskom pravoslavnom crkvom. Hrvatska pravoslavna crkva nestala je zajedno s ustaškim režimom, a tijekom njezina postojanja nije je priznala niti jedna pravoslavna crkva, jer su smatrali njezinu autokefalnost kanonski neutemeljenom. Trenutačno su u takvoj situaciji i Crnogorska pravoslavna crkva (obnovljena 1993.) ili Makedonska pravoslavna crkva (koja je proglasila autokefalnost od SPC-a 1967.) koje također nisu priznate od drugih pravoslavnih crkava.

Neovisna o Beogradu

- Mi ne osnivamo novu vjersku zajednicu, mi je obnavljamo i ona će biti uspostavljena za godinu dana, kada će Hrvatska pravoslavna crkva biti potpuno neovisna od Beograda i proglašena za glavnu pravoslavnu crkvu u Hrvatskoj - zaključio je iguman Jelisej.

‘Mi se nećemo naslanjati ni na Rim ni na Moskvu’

- Utemeljili smo Hrvatsku pravoslavnu zajednicu, jer hrvatski pravoslavci ne žele da ih se deklarira kao Srbe. Hrvati pravoslavci doživljavaju Hrvatsku kao svoj dom. U Zadarskoj županiji ima 17.000 pravoslavnih Hrvata, a koliko im je djece na vjeronauku? Želimo vratiti djecu na vjeronauk u pravoslavne crkve. Hrvati katolici ili pravoslavci, svejedno, kršćani smo. Sakramenti su isti. Nećemo se naslanjati ni na Rim ni na Moskvu, bit ćemo samostalni, čak i svoje odore imamo - rekao je Ivo Matanović, jedan od inicijatora osnivanja Hrvatske pravoslavne zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:37