ŠEF KLUBA HNS-a ZA JUTARNJI

'MI NIKAD NEĆEMO PROMIJENITI STAV. USTAV NE DAMO!' Jozo Radoš o ukidanju zastare za politički motivirana ubojstva

Jozo Radoš , član Predsjedništva HNS-a i šef Kluba zastupnika, o SDP-ovoj inicijativi ustavnih promjena kojima bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva

Zašto ste protiv izmjena Ustava?

- HNS nije za to da se Ustav mijenja u dnevno-političkim sučeljavanjima. A tu je i pitanje samog sadržaja - da li se takav element treba stavljati u Ustav. Ta inicijativa je ionako bila više medijska, a manje službena.

Kako bi se pitanje politički motiviranih ubojstava trebalo riješiti?

- Ograničenje koje je postavljeno u Zakonu ima svoju logiku, ali i više usputnih, političkih poteškoća. Da za takvu vrstu zločina koja je počinjena prije 2002. godine nema izručenja i dovelo nas je u poteškoće s Europskom komisijom. Kad ne bi bilo te poteškoće, ne bi bilo ni problema. Nisam protiv toga da se svi zločini ne izručuju, ali ne treba voditi dnevno-političke utakmice.

Jeste li prethodno razgovarali s SDP-om oko tog problema?

- Razgovarali jesmo, ali, zapravo, nije bilo sustavne komunikacije i konzultacija. To su bila dnevno-politički prijepori, a tek je onda ušlo u konzultacije koje nisu bile dobro pripremljene. Nisam siguran da će se time profitirati.

Zašto to mislite?

- To se pitanje otvaralo nekoliko puta. Zločin ne treba zastarjevati, ali je pitanje načina njegova procesuiranja. Povezujem to s lustracijom, što država nije uspjela provesti do kraja. Mislim da je to odlazak u prošlost od kojeg nema koristi.

Kako su u SDP-u reagirali na to što ih niste podržali?

- To nije najvažniji dio naših poslova kojima se bavimo. Sigurno je da bi oni više voljeli da smo ih podržali po pitanju izmjena Ustava.

Ugrožava li to odnose u koaliciji?

- Ne. Svatko ima svoj stav.

Ipak, ovo je u tjedan dana drugi put da HNS ima drugačiji stav od SDP-a, tu je slučaj HRT-a?

- Oko glavnog ravnatelja Gorana Radmana smo se dogovorili. Preko tog pitanja smo prešli jer je to puno niža razina. Postojala su sitna neslaganja, ali jasno je da kompleks HRT-a ostaje otvoren.

Šef SDP-a Zoran Milanović s glavnog odbora stranke poručio je da će svi koji nisu razumjeli inicijativu ili im je procedura prebrza dobiti 8 tjedana za razmišljanje. Hoće li se HNS predomisliti?

- SDP-ova inicijativa je vrlo jednostavna - traži se da se nezastarijevanje ugradi u Ustav. Ali, Ustav je prekrupna stvar da bi ga mijenjali pojedinačnim pitanjima. Nije dobro da se poruke upućuju preko medija s političkih tijela pojedinih stranaka. HNS će voditi racionalnu politiku i nema razloga odustati od stava. On nije takav da treba dovoditi u pitanje funkcioniranje koalicije.

Plašite li se da bi vas mogli optužiti kao stranku koja se stalno predomišlja?

- To je pitanje prezentacije stavova i takva opasnost uvijek postoji. No, ako ste jasni u svojim stavovima, onda je takva opasnost puno manja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:01