PLENKOVIĆ U BOROVU

‘Mi radimo na pomirenju i nema tog procesa koji će promijeniti taj smjer kojeg ćemo se držati‘

‘Gospodin Milas nije mogao biti na Ovčari zbog viroze, a što se tiče ovih drugih aktivnosti to je gospodin Pupovac danas objasnio‘
Andrej Plenković

 
 Vlado Kos/Cropix

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991-2020. "Vukovar - mjesto posebnog pijeteta". Uz predsjednika Vlade u Vukovar su došli i ministar branitelja Tomo Medved i ministar obrane Mario Banožić.

Plenković je posjetio tvornicu obuće Borovo, a nakon toga je položio vijenac kod spomenika poginulim i nestalim zaposlenicima Borova u Domovinskom ratu. Nakon toga je kratko govorio o poslovanju tvrtke, a potom i o sutrašnjem blagdanu, to jest Danu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje.

- Borovo danas ima 600 zaposlenika, što u Vukovaru, što diljem Hrvatske. Dogodine će biti 90 godina tvrtke i čestitamo svima vama i radnicima na toj obljetnici. Drago mi je da su mjere koje je Vlada ove godine donosila urodile plodom i da smo zadržali zaposlenost i nastavak poslovanja za koji vjerujem da će u 2021. biti još intenzivniji - rekao je Plenković.

Na pitanje što je ova Vlada učinila za Vukovar, premijer je rekao:

- Ova Vlada je puno toga napravila za Vukovar i u njoj nema resora u kojem nije dan poticaj razvoju Vukovara. Izrazito puno smo učinili kroz sam Fond za grad Vukovar kroz koji je u četiri godine dano više od 230 milijuna kuna, dana je i podrška sufinanciranju obnove Vukovarskog vodotornja, vraćena je i Hrvatska vojska u Vukovar... Zaista smo jako puno toga učinili, nabrajao je premijer.

Plenković je upitan i o današnjem nesporazumu, to jest pogrešnoj informaciji da će državni tajnik Zvonko Milas zajedno s delegacijom Srpskog narodnog vijeća sudjelovati u polaganju vijenca u Dunav, nakon čega je uslijedila žestoka reakcija vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave.

image
Andrej Plenković


Vlado Kos/Cropix

- Tu je došlo do nekog nesporazuma i glasnogovornik Vlade danas je to objasnio. Gospodin Milas danas nije mogao biti na Ovčari zbog viroze, a što se tiče ovih drugih aktivnosti to je sam gospodin Pupovac danas objasnio, rekao je premijer.

Na izjave gradonačelnika Penave koji je rekao da se u Vukovaru danas "izjednačava krivnja", rekao je:

- Ne gledam te izjave, mi smo došli odati počast žrtvama Vukovara i palim braniteljima. Mi radimo i na pomirenju i nema tog procesa koji će promijeniti taj smjer kojeg ćemo se držati. Važno je da se uz poštovanje digniteta Domovinskog rata ide naprijed u duhu pomirbe - rekao je.

image
Andrej Plenković


Vlado Kos/Cropix

Na pitanje boji li se da bi Kolona sjećanja mogla rezultirati novim zarazama, premijer Plenković je rekao da očekuje od svih sutra u koloni da budu disciplinirani i da sve prođe u najboljem redu i da se izbjegne ponašanje koje bi moglo doprinijeti zarazi.

- Okupljanje je ujutro u 10 sati blizu bolnice pa misa na Memorijalnom groblju, a što se tiče same Kolone sjećanja tu će se nastojati držati razmak i hodati u grupama po 25 osoba.

image
Andrej Plenković




Vlado Kos/Cropix

Upitan da komentirao odluku predsjednika Milanovića da ne bude u koloni sjećanja, premijer je kratko rekao "to je njegova volja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 10:20