PORAVNATI

Mi smo jedini kandidati u Hrvatskoj koji moraju ići i u treći krug izbora

I HDZ-ova kandidatkinja Mihaela Petrić i Antonio Škarpa, nezavisni kandidat, osvojili su po 721 glas. Zato ponovno moraju u kampanju
Iako su se za fotografiranje srdačno rukovali, Antonio Škarpa i Mihaela Petrić nastavljaju bespoštednu bitku, a kandidatkinja HDZ-a najavila je i da će zbog rezultata u drugom krugu uložiti prigovor DIP-u
 Jakov Prkić / CROPIX

Možda najzanimljiviji drugi krug lokalnih izbora odigrao se u Starome Gradu - Farosu, gdje je upisano 2737 birača, a nakon prebrojanih glasačkih listića pristiglih s četiri izborna mjesta, GIP je utvrdilo da su kandidatkinja Mihaela Petrić (HDZ) i Antonio Škarpa (Grupa birača) dobili po 721 glas (48,49 posto). Dakle, vodila se mrtva utrka do zadnje sekunde, međutim, bilo je i 3,02 posto nevažećih listića koji bi mogli biti kamen spoticanja i razlog za prigovore na izborni proces.

- Zahvaljujemo svim građankama i građanima na podršci. Rezultati drugog kruga izbora su nas malo iznenadili. S obzirom na izjednačeni broj glasova, imamo mogućnost ulaganja prigovora, što ćemo zasigurno iskoristiti. Neovisno o odluci, zamjenik i ja smo iznimno zadovoljni odazivom naših građana, pružili su nam nevjerojatnu podršku, pa je stoga naša moralna i poslovna obveza da opravdamo njihovo povjerenje i to ćemo zasigurno i uraditi - rekla je Mihaela Petrić u ponedjeljak nakon mirno prospavane noći.

Njezin protukandidat pak smatra da su rezultati drugog kruga izbora u Starome Gradu doista privukli pozornost šire javnosti u smislu zanimljivosti. Ipak, za Starograđane je, smatra on, najvažnije da što prije izaberu vlast i da se krene raditi na dobrobit grada. Zahvalan je svima koji su izašli na birališta, osobito onima koji su glasom ili samo podrškom dali potporu njegovoj listi jer su time dali veliki poticaj i potvrdu da to što radi itekako ima smisla.

- Kao entuzijasti i aktivni građani koji svoje znanje, energiju i vrijeme žele staviti u službu razvoja grada, postigli smo veliki rezultat. Dali smo poruku da može bolje, drugačije i poštenije. Na tom putu smo se suočili s obrascima politike zastrašivanja, pritisaka i metodama protiv kojih ne znamo i ne želimo uzvraćati. Naša snaga su naši glasači. I skupa ćemo i treći put pobijediti. Ne pobjede radi i ne pod svaku cijenu. Hvala što ćemo još jednom i pokazati zajedništvo, optimizam i ljubav prema svome mistu i zajednici - rekao je Škarpa.

Inače, predsjednik GIP-a Željko Paršić objasnio je da će oni u ponedjeljak javno objaviti utvrđene rezultate, pa od ponoći počinje teći rok od 48 sati za moguće prigovore Županijskom izbornom povjerenstvu. U takvim situacijama obično se zatraže određeni izborni materijali od GIP-a i donosi odluka također u roku od 48 sati. Na takvu odluku kandidati ponovno imaju pravo žalbe u roku od 48 sati i o njoj odlučuje Ustavni sud RH.

Ako ne bude prigovora na drugi krug lokalnih izbora ili budu odbijene žalbe kandidata, treći krug lokalnih izbora održat će se 18. lipnja 2017. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:16