PLENKOVIĆ NA SABORU HDZ-a

‘Mi smo stranka koja razumije bitne procese, razlikuje dobro od zla. Optužnice iz Srbije? Hrvatska stoji uz svoje heroje‘

S ponosom možemo utvrditi da je HDZ najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj, rekao je

Govor predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića

 Ranko Šuvar/Cropix

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je na 19. općem saboru HDZ-a poručio kako je HDZ, 33 godine od osnivanja, i dalje najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj, na što svi članovi stranke mogu biti ponosni.

Podnoseći izvješće o radu od posljednjeg sabora stranke, Plenković je pred oko 2 000 okupljenih u KD "Vatroslava Lisinskog" rekao kako su protekle četiri godine bile izrazito izazovne za hrvatsku državu, hrvatski narod, sve građane, Europu, cijeli svijet, referirajući se na razdoblje "najveće zdravstvene krize", pandemije koronavirusa.

Hrvatska je, dodao je, uz to doživjela i dva velika potresa – u Zagrebu i na Banovini, s enormnim materijalnim štetama, a uslijedio je i "globalni tektonski poremećaj", brutalna ruska agresija i invazija na Ukrajinu.

"Sve je to dovelo do niza povezanih paralelnih i povezanih kriza – energetske, prehrambene i sigurnosne i humanitarne. Stoga je današnji opći sabor, kad sagledamo globalni, europski i nacionalni trenutak vrlo bitan za formiranje stajališta HDZ-a o svim ključnim pitanjima za budućnost u naše stranke i naše domovine", rekao je.

image

Zdravka Bušić, Gordan Jandroković, Tomo Medved, Andrej Plenković, Krunoslav Katičić

Ranko Šuvar/Cropix

Danas je prigoda da se osvrnemo na naša postignuća, predstavimo novi Program, usvojimo izmjene Statuta i jasno artikuliramo prioritete u razdoblju pred nama, dodao je predsjednik HDZ-a.

"Danas s ponosom možemo utvrditi da je HDZ, za koji dan 33 godine od osnivanja, i dalje, zahvaljujući vama, i zahvaljujući kontinuiranoj potpori hrvatskog naroda najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj. Na to možemo i trebamo biti ponosni", poručio je uz pljesak pune dvorane Lisinski.

Uporište za ovu potporu su naši rezultati i program, ali i svježi smjer stranke, dodao je, koji će odgovoriti na još odvažniji, angažiraniji i djelotvorniji način kako riješiti krize i izazove s kojima se Hrvatska susreće u četvrtom desetljeću samostalnosti.

U govoru je posebnu zahvalu uputio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu "na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umješnosti" da predvodeći hrvatski narod uz hrvatske branitelje ostvari samostalnu Hrvatsku, u čemu je HDZ imao ključnu ulogu.

image

Gordan Jandroković, Tomo Medved, Krunoslav Katičić, Branko Bačić, Oleg Butković, Dubravka Šuica i Davor Božinović

Ranko Šuvar/Cropix

"Danas i mi djelujemo na temelju njegove političke doktrine", istaknuo je Plenković u svom govoru.

Obraćajući se članovima stranke naglasio je kako je HDZ jak onoliko koliko je jak svatko od njih, sukladno odgovornosti, stručnosti i poduzetnosti.

"Zato svim našim članovima želim zahvaliti na svakodnevnom požrtvovnom radu na dobrobiti Hrvatske u svakoj općini, gradu i županiji. Svaki vaš napor jednako je vrijedan bez obzira na kojoj razini odgovornosti i upravljanja u Hrvatskoj netko radi", rekao je.

To pokazuje snagu HDZ-a, koji je jedina politička stranka koja je prisutna i dobiva povjerenje u svim krajevima Hrvatske, kaže Plenković.

Posebno je zahvalio utemeljiteljima stranke, obiteljima onih čiji su članovi poginuli ili stradali u Domovinskom ratu te hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima, dragovoljcima, "svima koji su dali život za našu slobodu".

Poručio je da "Hrvatska stoji uz svoje heroje" pa neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske branitelje, referirajući se na optužnice iz Srbije protiv četiri vojna pilota.

image
Ranko Šuvar/Cropix

S obzirom na određene inicijative i zahtjeve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine vezano uz operaciju Bljesak, a ove godine vezano uz operaciju Oluja, rekao je Plenković, Hrvatska ne prihvaća da Srbija, koja sama sebi daje tzv. kvaziuniverzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njezini državljani za navodna kaznena djela koja nisu počinjena na njezinom teritoriju.

"Hrvatska se branila u Domovinskom ratu, branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima pa sigurno Vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje", poručio je Plenković uz pljesak i povike okupljenih.

Napomenuo je da je HDZ-u trebao samo jedan dan da složi vladajuću većinu. "Danas imamo još stabilniju većinu. HDZ se ne da ucjenjivati", dodao je Plenković, a prenosi N1.

Plenković je naglasio kako HDZ vrlo uspješno pozicionira svoje kandidate u vrh europskih tijela, spomenuvši primjere Ivane Maletić i Marije Pejčinović Burić.

Najavio je osnaživanje države, na način da sve institucije funkcioniraju bolje i transparentnije ta da budu "predvodnici u borbi protiv korupcije".

image

Gordan Jandroković, Andrej Plenković i Dragan Čović

Ranko Šuvar/Cropix

"Mi smo stranka koja razumije bitne procese, razlikuje dobro od zla i temeljem teškog iskustva u radu ima brz odgovor. Malo lidera je u prosincu išlo u Kijev, a mi smo tamo bili. Zato moramo zadržati tu politiku jer je moralna i pravedna, i u humanitarnom, političkom, vojnom pogledu", rekao je i uzviknuo: Slava Ukrajini!

Komentirajući ideološku politiku osvrnuo se na "običnu rečenicu koja je postala problem":

"HDZ djeluje kao domoljubna demokršćanska stranka. Jako dobro znamo naše kršćanske vrijednosti, ali smo moderna stranka koja poštuje druge. Znamo što jesmo, ali u modernom društvu trebamo znati respektirati druge. Nerijetko smo žrtva brutalnih napada i etiketa."

Čović: Hrvati u BiH izloženi pokušaju majorizacije i na to smo morali odgovoriti

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručio je u subotu da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u toj zemlji te upozorio kako su Hrvati izloženi pokušaju majorizacije i da su na to su morali odgovoriti.

"Danas moramo vrlo jasno kazati da Bosne i Hercegovine nema bez hrvatskog naroda u BiH, jedinog koji okuplja ono što je danas potpuno razlučeno u BiH. Jedini koji zagovara euroatlanski put u BiH, jedini koji snažno, otvoreno, vrlo glasno i nedvosmisleno slijedi sve standarde EU i ono što je dogovoreno zagovara i naša sestrinska stranka - hrvatski HDZ", rekao je Čović u pozdravnom govoru na 19. Općem saboru HDZ-a.

Upozorio je da danas u Bosni i Hercegovini ne funkcionira ni Predsjedništvo BiH, u kojem sjede dva Bošnjačka člana, ne funkcionira ni Vijeće ministara kao ni Parlamentarna skupština BiH.

"To je iskušenje koje nismo imali od Daytona, od 1995. godine, od Domovinskog rata na ovakvoj razini", rekao je Čović te upozorio da su posebno Hrvati, njih nešto više od 15 posto, izloženi pokušaju majorizacije, a na to su, kaže, morali odgovoriti organiziranjem Hrvatskog narodnog sabora BiH.

"Hrvatski narodni sabor BiH, na čelu s HDZ BiH, želi vrlo jasno odgovoriti na ključne izazove i pitanja. Na izvanrednom saboru početkom godine poslali smo jasan odgovor da želimo institucionalno i prostorno reorganizirati BiH, ali sukladno Ustavu BiH", kazao je.

Čović je naglasio da u institucionalnom reorganiziranju BiH treba ugraditi i odluke Ustavnog suda BiH o potpunoj ustavnoj ravnopravnosti tri konstitutivnog naroda te izrazio nadu da će i u dogovoru s premijerom i predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem iznaći rješenja za koja nitko neće moći reći da su protuustavna, antidaytonska ili anticivilizacijska.

Naveo je i da je sada vrijeme kada se pripremaju za opće izbore u BiH u ambijentu kada u zadnje dvije godine nisu uspjeli promijeniti izborno zakonodavstvo u BiH.

"Organizirali smo se i dobit ćemo izbore. Ne sumnjajte da će hrvatski narod uvjerljivo, kroz Hrvatski narodni sabor i 12 stranaka na jednoj od lista na kojoj zajedno nastupaju - uvjerljivo dobiti izbore u BiH. Dobit će ih na način da djelujemo zajedno", istaknuo je.

Plenković: Danas je pitanje Hrvata u BiH stalno tema na međunarodnim forumima

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković ustvrdio je da je to tema na kojoj godinama zajednički ustrajno rade te su na to koncentrirani u svim razgovorima sa svim partnerima i saveznicima.

"Pitanje Hrvata u BiH nekada uopće nije bila tema u međunarodnim forumima. Danas je tema stalno, a ona je nametnuta prije svega radu hrvatske Vlade, hrvatskog HDZ-a i HDZ-a BiH te njihovih drugih prijateljskih stranaka", kazao je Plenković.

Također, pozdravio je dolazak na Opći sabor HDZ-a i predsjednika Europske pučke stranke (EPP) Manfreda Webera i novog glavnog tajnika EPP-a Thanasisa Bakolasa.

"Kako poduprijeti status kandidata za Ukrajinu a ne razgovarati o kandidacijskom statusu za BiH", upitala je potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica EPP Dubravka Šuica podsjetivši da će se idući tjedan u Europskoj komisiji razgovarati o statusu kandidata Ukrajine za članstvo EU.

Predsjednika Demokratskog Saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i, zastupnik u novom sazivu srpske Narodne skupštine Tomislav Žigmanov zahvalio je predsjedniku HDZ-a Plenkoviću na svemu što čine za dobro hrvatskog naroda u Republici Srbiji te svim članovima HDZ-a na podršci zbog koje je, kako je rekao, opstojnost Hrvata u Srbiji daleko izvjesnija.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative i ministar u vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović također je zahvalio na zajedništvu i dodao da je hrvatska nacionalna zajednica u Crnoj Gori, iako brojčano malena, u zajedništvu i pomoći Hrvatske - snažna i vitalna. (Hina)

Weber čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen

Novi predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber je u subotu u Zagrebu, u svom govoru na općem saboru HDZ-a, čestitao Hrvatskoj na skorom ulasku u eurozonu i Schengen, te ocijenio da je zapadnom Balkanu potrebno ponuditi jasnu europsku perspektivu.

"Ovo je moje prvo putovanje u inozemstvo u svojstvu predsjednika EPP-a i time odajem počast Hrvatskoj i osobno premijeru Andreju Plenković koji je napravio sjajan posao. Hrvatska se uskoro priključuje eurozoni i šengenskom području i to je jasan dokaz da je premijer Plenković za Hrvatsku ostvario uspješnu europsku priču", rekao je Weber na 19. općem saboru HDZ-a. Weber je 1. lipnja u Rotterdamu na mjestu predsjednika EPP-a zamijenio Donalda Tuska.

Govoreći o europskom putu zapadnog Balkana i osobito Bosne i Hercegovine, Weber je naglasio da je toj regiji potrebno pružiti jasnu europsku perspektivu. "Što se tiče BiH, kao i cijelog zapadnog Balkana, potreban je jasan vremenski raspored ... trebamo konkretne korake kako bi se oni osjećali dobrodošli u Europsku uniju".

Naglasio je međutim da je potrebno provesti reforme u EU-u kako bi Europa bila spremna odgovoriti na "izazove našeg vremena". "Ne smije se događati da jedan čovjek, na primjer Viktor Orban, blokira cijelu Europsku uniju kad želimo uvesti sankcije. Europa koja ne može odlučivati o zajedničkoj vanjskoj politici bit će slaba. Europa mora govoriti jednim snažnim glasom", rekao je Weber.

Također je osudio "brutalnu, nelegalnu i neopravdanu" rusku invaziju na Ukrajinu i naglasio da je to bio napad na slobodu i demokraciju. "U Europi je ponovno rat. Vi Hrvati dobro znate kako je to biti napadnut i što znači boriti se za slobodu i demokraciju. Kad su ruski tenkovi prešli preko granice 24. veljače nije napadnut samo teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine. Napadnuta su načela na kojima se temelji Europska unija i vrijednosti koje Europljani tako cijene. Napadnuta je sloboda, demokracija i vladavina zakona. (Vladimir) Putin želi ponovno napisati povijest u kojoj postoje sfere utjecaja i gdje se ponovno podiže Željezna zavjesa", rekao je.

Dodao je da Europljani trebaju zajednički raditi na obrani i sigurnosti te je u tom kontekstu pozdravio najavu pristupanja Švedske i Finske NATO-u. "Mi u EPP-u u potpunosti podupiremo NATO koji je kralježnica naše obrane i naše sigurnosti. Ali Europa mora unutar NATO-a biti snažnija. Moramo raditi na jačanju europskog stupa obrane i moramo biti sposobni zaštititi Europljane", rekao je Weber.

"Europa je napadnuta. Europski način života je na kocki. Ovo su ozbiljna vremena i sada je trenutak da se borimo za naše vrijednosti. Istinski desni centar je ono što nam treba. Iskustvo, vrijednosti, odgovornost, vizija za budućnost, to je u našem DNK. Trebamo snažnu Europu, Europa treba snažnu Hrvatsku, Europa treba snažan HDZ. Sretno, učinit ćemo to zajedno!", zaključio je Weber. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2022 12:47