PONOS DO NEBA

'MI SMO VEĆ POBIJEDILI, BEZ OBZIRA NA REZULTAT, HRVATSKA SE PREOBRAZILA' Gotovinin odvjetnik Mišetić sumirao osjećaje Hrvata u domovini i izvan nje

 
 Luka Gerlanc / Cropix

Povodom ulaska Hrvatske u samu završnicu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, na Facebooku se oglasio i Luka Mišetić, odvjetnik koji je u Haagu obranio generala Antu Gotovinu, inače rođen u Chicagu.

Ponosan na svoje hrvatsko porijeklo i ulazak naše reprezentacije u finale Svjetskog prvensta, napisao je status u kojem sumira osjećaje svih naših iseljenika kao i Hrvata u domovini.

- Utjecaj sporta na živote ljudi je nevjerojatan. Odrastao sam u SAD-u i živio kao ponosni Hrvat 21 godinu prije nego je Hrvatska postala samostalna 1991. godine. I dok bi većina djece mojih godina slavila svoje irsko porijeklo na Danu svetog Patrika, ili svoje talijansko porijeklo na Kolumbovom danu, ili svoje meksičko porijeklo na svečanosti Cinco de Mayo, ja bih ljudima rekao da sam Hrvat na što bi me oni samo blijedo gledali. Često bi mi rekli: 'Hrvatska? To je nešto kao Čehoslovačka, ne?'

Stvari su se očito promijenile kad je Hrvatska stekla neovisnost. Toni Kukoč, Dražen Petrović, Goran Ivanišević i polufinalisti Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. upoznali su svijet s Hrvatskom i Hrvatima i pokazala ljudsko lice zemlje koja je dugo bila poznata tek kao ratna zona.

Sada smo se preobrazili iz zemlje za koju mnogi nikad nisu čuli, u zemlju koja se natječe za najveću sportsku nagradu na svijetu na najvećoj svjetskoj pozornici (i koja je, usput, članica EU i NATO te jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Europi).

Djed mojeg rođaka Mikea ovako je sumirao osjećaje većine Hrvata: 'Mi smo već pobijedili, bez obzira na rezultat!''

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:16