TOMO MEDVED

‘Micanjem prethodne procjene iz prijedloga Zakona o braniteljima ćemo uštedjeti 13 milijuna kuna‘

Kritičari problematiziraju što uvjet za stjecanje prava ne bi bio ratni put, nego bi bilo dovoljno izvršiti uvid u Registar branitelja
Tomo Medved
 Damir Krajac/Cropix

Ministar branitelja Tomo Medved odgovorio je na negativne reakcije koje je izazvao prijedlog izmjena Zakona o braniteljima koji je trenutno u proceduri savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, te tvrdi kako su one neutemeljene, a da podaci o braniteljskoj populaciji daju potpuno drugačiju sliku od one koja se prezentira u javnosti.

Zakonom o braniteljima iz 2017. godine omogućeno je ponovno stjecanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI), i to nakon što je pod to ranije bila podvučena crta, ali se ova zakonska mogućnost nije konzumirala kako se to u Ministarstvu branitelja očekivalo.

- Prema rezultatima sustavnog praćenja stanja rješavanja zahtjeva za priznavanje statusa HRVI, postupak traje gotovo dvije godine - navodi se u obrazloženju izmjena Zakona koje su puštene u javnu raspravu. Ministarstvo je problem vidjelo u stručnim procjenama u zdravstvenim ustanovama (a tu su problemi nedostatka liječnika, upućivanja branitelja u udaljene bolnice koje raspolažu s ljudstvom i kapacitetima…) i vještačenjima u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Tome su odlučili doskočiti tako da se u novom zakonu izostavi prethodna procjena, a procjene bi provodilo povjerenstvo koje bi imenovao ministar.

Ministar Medved u tome ne vidi ništa sporno i ističe kako će se ovime postići velika ušteda, i to od 13 milijuna kuna koliko bi se potrošilo na prethodnoj procjeni, a da će se uz to rasteretiti i bolnice.

- Pogledajte broj živih hrvatskih branitelja u period od 1. siječnja 2017. i 31. prosinca 2020. godine i uočiti ćete da ih je umrlo 15.000 u tom vremenu - kazao je ministar Medved koji smatra da se predložene zakonske izmjene potpuno neargumentirano napadaju.

Kritičari njegovog zakona problematiziraju i to što uvjet za stjecanje prava iz Zakona o braniteljima ne bi bio ratni put, nego bi bilo dovoljno izvršiti uvid u Registar branitelja koji je od mandata Vlade Andreja Plenkovića povučen i nije dostupan javnosti. Ozbiljan problem nalaze i normama koje djeci branitelja daju prednost pri zapošljavanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:51