GRAĐANI UZNEMIRENI

MiG u 12:17 bez najave probio zvučni zid, MORH sat vremena kasnije: ‘Molimo za razumijevanje‘

Građani javljaju da se detonacija čula na Črnomercu, Savici, u centru, ali i u Samoboru, Zaprešiću...

MiG 21, arhivska fotografija

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

U Zagrebu se u subotu u 12:17h u više dijelova grada mogla čuti jaka detonacija. Građani javljaju da se detonacija čula na Črnomercu, Savici, u centru, ali i u široj okolici glavnog grada, uključujući Samobor, Zaprešić... Uznemirenost je bila tolika da se na stranici Europsko-mediteranskog seizmološkog centra (EMSC) čak pojavila informacija o mogućem potresu u Zagrebu, kojega, naravno, nije bilo.

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb Siniša Jembrih ubrzo nakon toga je poručio da je vjerojatno riječ o probijanju zvučnog zida.

- Prema obavijesti iz ZOS-a GS RH u tijeku je testiranje MiG-a na području RH, pri čemu može doći do probijanja zvučnog zida - naveo je Jembrih.

Na službenim stranicama Ministarstva obrane nisu najavili bilo kakva nadlijetanja borbenih aviona za subotu, a tek sat vremena nakon detonacije, u 13:11, MORH je izdao priopćenje u kojem potvrđuje da je detonacija bila zapravo probijanje zvučnog zida te da građane mole za razumijevanje.

- U okviru zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila u subotu, 2. srpnja 2022., u vremenu od 12 do 14 sati provode letove tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, navode iz MORH-a.

- Sve aktivnosti provode se u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj. Letovi se provode na području Zagrebačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske i Koprivničko-križevačke županije na visini iznad 10 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera. Molimo građane za razumijevanje, priopćili su iz MORH-a.

Kako Jutarnji list neslužbeno doznaje, MORH nije najavio prelete MiG-ova jer navodno nisu dobili obavijest iz Hrvatskog ratnog zrakoplovstva...

Inače, točno u podne u Zagrebu su se mogle čuti i sirene, no to je bilo redovito testiranje njihove funkcionalnosti koje se obavlja svake prve subote u mjesecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:37