OČAJNI I LOKALCI I IZBJEGLICE

MIGRANTI NA GRANICI S HRVATSKOM IMAJU NOVOG NEPRIJATELJA BROJ 1 Sve do ponedjeljka to im je bila hrvatska policija, ali ovaj tjedan sve se promijenilo

 
 Jure Mišković / CROPIX

Za svakog migranta koji je ikada stupio na tlo Bosne i Hercegovine hrvatska je policija odmah postala neprijatelj broj 1, ali od ponedjeljka to više nije tako.

Ne zato što ih naši specijalci dočekuju raširenih ruku, nego jer je tada imenovan novi policijski komesar - prekaljeni Mujo Koričić, dotadašnji glavni inspektor.

Sigurnost

Njegov je posao urediti sigurnosnu situaciju u Unsko-sanskom kantonu koja je posljednjih mjeseci eskalirala dolaskom migranata. Odavno se lokalna uprava i mjesne humanitarne organizacije Cazinske krajine ne mogu nositi s njihovim velikim priljevom iz Sarajeva. Naime, od početka godine tim ih je područjem prošlo gotovo 15 tisuća, no, osim humanitarnog pitanja, oni su polako postali i sigurnosni problem.

Koričić je svoj program počeo provoditi čim je preuzeo dužnost, počelo je “čišćenje” migranata, odnosno seljenje iz središta Bihaća u kampove. Svjedočili smo jučerašnjem legitimiranju skupine ilegalaca. Već u utorak stopirani su migranti koji su vlakom došli iz Sarajeva te im nije dozvoljen izlazak na kolodvor u Bihaću.

Kanton je osigurao autobuse u koje su migranti prekrcani i odvezeni za Sarajevo. Isto se dogodilo s putnicima koji su istom linijom pristigli drugoga dana, a tako će se i nastaviti.

Tri godine

Policijske patrole su u Ključu, na jugu kantona presretale autobuse iz Sarajeva i slale ih natrag, a isto se dogodilo taksistima koji su prevozili migrante.

Demonstracija nove politike prema migrantima najbolje se mogla vidjeti u Maljevcu u srijedu navečer. Nakon cjelodnevnih prosvjeda i blokade bosanski su specijalci iskoristili međusobnu tučnjavu dviju migrantskih skupina, pa su rastjerali prosvjednike i oslobodili koridor prema graničnom prijelazu. Prvi se put dogodilo da je neki bosanski policajac digao ruku na migranta, što ih je prilično zbunilo.

Bosanski fotoreporter koji, kao i mi, već tri godine prati migrantsku krizu po svim zemljama u regiji nakon toga je duhovito primijetio: “Nagledao sam se policije koja priječi ulazak migrantima u svoju zemlju, ali Bosna je postala jedina zemlja u kojoj policija sprječava - izlazak”.

Prema MUP-ovim podacima, u ovom je trenutku u Bihaću 3000 migranata, a na području Velike Kladuše oko 4000 ljudi. Glasnogovornica kantonalne policije Snežana Galić rekla nam je da migrante zasad dovode u vezu s više od 300 kaznenih djela, 56 su ih razriješili i podnesene su kaznene prijave. Uglavnom se radi o imovinskim deliktima, krađama, razbojništvima i provalama. Zabilježili su i pokušaj silovanja jedne Bišćanke.

Ulica do kampa

U nekoliko su kaznenih djela izvršitelji i žrtve iz redova migranata. Isti je Alžirac silovao drugog migranta u Velikoj Kladuši zbog čega je deportiran u Sarajevo, da bi ponovno došao u Kladušu i tamo ubio jednog Marokanca. Sada je u pritvoru.

Migrante je u većem broju u Bihaću moguće vidjeti u Ulici V. korpusa, koja vodi do njihova kampa. Ako se netko na njih neće žaliti, onda su to vlasnici uličnih radnji kojima se posljednjih mjeseci utrostručio promet. Red za mobitele iz trgovine tehničkom robom proteže se i izvan trgovine, gospođa s kioska kaže da kupuju energetska pića, cigarete, duhan i kartice za mobitele.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:10