ZATRAŽIT ĆE AZIL

Migrantska obitelj s dvoje male djece zaglavila na otoku usred Kopačkog rita, spasili ih policajci

Njihovom spašavanju prethodio je slučajni susret policijske ophodnje PU osječko-baranjske u šumskom predjelu
Policija spasila šest sirijskih migranata
 Pu Osječko-baranjska

Šestero državljana Sirije, među kojima i dvoje djece u dobi od 4, odnosno 5 godina, spašeni su u petak oko 10 sati u Parku prirode Kopački rit, gdje su se našli nakon što su ilegalno iz Srbije prešli riječnu granicu na Dunavu i ušli u Hrvatsku. Njihovom spašavanju prethodio je slučajni susret policijske ophodnje PU osječko-baranjske u šumskom predjelu nedaleko od mjesta Aljmaš s 21-godišnjim državljaninom Sirije koji je zatražio pomoć od policije, jer se njegova obitelj nalazila na riječnom otoku u Kopačkom ritu.

image
Policija spasila migrante, među njima i dvoje djece
Pu Osječko-baranjska

„Odmah po saznanju policija je angažirala ophodne čamce koji su u vrlo kratkom vremenu pronašli tri ženske osobe (1973., 1998. i 1999.) i dvoje djece (2016. i 2017.) koji su se nalazili na nepristupačnom terenu okruženi nabujalom vodom. Pronađene osobe policijski službenici su prevezli na kopno gdje ih je sačekala hitna medicinska pomoć koja ih je prevezla u Klinički bolnički centar Osijek zbog pothlađenosti. Osobe su tijekom jučerašnjeg dana otpuštene iz bolnice,” priopćili su iz PU osječko-baranjske.

image
Policija spasila migrante, među njima i dvoje djece
Pu Osječko-baranjska

S obzirom na to da su pronađene osobe izrazile namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj, prevezeni su u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Zagrebu. Tako je i ova drama, samo jedna u nizu od brojnih koje se događaju na migrantskim rutama, imala sretan završetak. Podsjetimo, prije točno godinu dana policija je na Dunavu nedaleko od mjesta Batina već spasila četvoricu migranta koji su na gumenim zračnicama pokušali prijeći iz Srbije u Hrvatsku, ali ih je jaka dunavska struja ubrzano nosila, pa im je prijetilo utapanje. U jednom trenutku počeli su dozivati u pomoć i na njihovu sreći naišli su policajci iz Postaje granične policije Beli Manastir koji su im spasili živote. Takve sreće, na žalost, nije bila skupina od šestero migranata, među kojima i dvoje djece, koji su se 23.12.20019. utopili na srpskoj strani Dunava kod lovišta Komarište nedaleko od Karavukova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:28