INTERVJU

Mihael Zmajlović: ‘Stjepan Kožić loše vodi Zagrebačku županiju, neka ponudi objašnjenja‘

Ono što ću ja napraviti je revidirati sve štetne i nepotrebne ugovore i ukinuti sve fantomske tvrtke
Mihael Zmajlović
 Ranko Šuvar/Cropix

Član Predsjedništva SDP-a Mihael Zmajlović bio je donedavno suspendiran jer je otvoreno kritizirao bivšeg šefa Davora Bernardića govoreći da je SDP zbog njega postao stranka kojoj se ljudi smiju. Dvije godine je u stranci bio poguran sa strane, do dolaska Peđe Grbina. Nije mu zbog toga žao, kaže, jer su njegove kritike potvrdili lanjski izborni rezultati SDP-a. Na njima ni sam nije uspio izboriti saborski mandat u VII. jedinici, ali sada, sa stranačkom podrškom i blagoslovom novog šefa, najavljuje borbu na lokalnim izborima za mjesto župana Zagrebačke županije.

Lani ste električnim biciklom prošli cijelu VII. jedinicu u kampanji za parlamentarne izbore - 430 kilometara. Proći Zagrebačku županiju sada biciklom ne bi trebao biti problem.

- Ponudio sam onda pošten, drugačiji i inovativan pristup, a isto ću nastaviti kao župan.

Koji će biti vaši prvi potezi ako postanete župan Zagrebačke županije?

- Rješavanje posljedica od potresa, rješavanje problema javnog prijevoza u gradovima i općinama i gradnja škola u sredinama u kojima one nedostaju, to su ključne stvari. Šteta od potresa na području Zagrebačke županije je 1,2 milijarde kuna. Sadašnji župan Stjepan Kožić za sanaciju je izdvojio nedovoljnih 3,5 milijuna.

Više će potrošiti na skandaloznu kupovinu i uređenje obiteljske kuće u Velikoj Gorici za ravnatelja Hitne. Ono što ću ja napraviti je revidirati sve štetne i nepotrebne ugovore, ukinuti sve fantomske tvrtke koje Kožiću služe za uhljebljivanje HDZ-ovih kadrova i rasporediti ta sredstva za ove ključne stvari.

Od početka kampanje optužujete sadašnjeg župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića za uhljebljivanje HDZ-ovih kadrova, pogodovanje, političku trgovinu. On vas optužuje za javno blaćenje.

- O njemu nikada ništa ružno nisam rekao. Inače ružno ne pričam ni o kome. Ali se ne mogu složiti s njegovim načinima vođenja županije. Županiju vodi loše i o tome ću i dalje argumentirano govoriti. On neka ponudi protuargumente.

Što zamjerate sadašnjem vođenju županije?

- Jedan je banalan primjer to što Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj nema sjedište na području svoje županije, već je to u Zagrebu, u Ulici grada Vukovara, a sve važne odluke donose se u hotelu. Sjedište bi moralo biti u Velikoj Gorici.

Osim toga, broj službenika u županiji se zadnjih godina udvostručio, sa 150 na 300 što govori da, kada mislite da vas nitko ne gleda, kao Kožić, onda zaposlite 150 ljudi, udvostručite im plaće, a poslije govorite da nema novaca za važne projekte, kao recimo, izgradnja nove škole u Jastrebarskom koja čeka već 15 godina.

Ipak, na zadnjim izborima 2017. SDP je Kožića podržao kao kandidata za župana.

- On je bio kandidat HSS-a, a SDP ga je podržao kao koalicijskog partnera. Nakon pola godine izlazi iz HSS-a, osniva svoju stranku i potpisuje suradnju s HDZ-om, tj. bivšim gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem koji nedugo poslije završava u pritvoru, osumnjičen za teška korupcijska djela, a onda Matom Čičkom koji je zbog svojih afera bio prisiljen odustati od političkih ambicija u županiji. To je društvo koje je izabrao i to mu ide na dušu.

Ako postanete župan, koji veliki projekt možete realizirati u mandatu?

- Grad Zagreb postaje preskup i cilj nam je razviti održivi model stanovanja za mlade obitelji koji će sve više dolaziti u našu županiju. To je moja vizija za idućih četiri godine. Imamo puno neiskorištenih prostora na području županije koje možemo, u suradnji s općinama i gradovima, iskoristiti stambeno zbrinjavanje mladih obitelji.

Slične su to ideje koje ima i vaš stranački kolega Joško Klisović, kandidat za gradonačelnika Zagreba. HDZ i SDP dosad su protiv Bandića slali alibi kandidate, što sada?

- Mislim da će u fokus napokon doći konkretna rješenja i profil kandidata, a ne samo skidanje Bandića s čela grada. Klisović je kvalitetan kandidat s puno iskustva i znanja u vođenju velikih sustava. Tomašević, inače drag i pošten dečko, ipak će morati mijenjati svoju revolt-strategiju.

Suradnja SDP-a i Možemo! dolazi u obzir?

- Suradnju ne isključujemo ni s jednom strankom koja dijeli naše političke vrijednosti. Nisam siguran koliko Možemo! ima razvijenu mrežu u gradovima županije. Trenutno razgovaramo s HSS-om.

S HSS-om u Splitu, pak, ide Siniša Vuco.

- Ne bih se upuštao u komentiranje toga. Split je specifičan.

U SDP-u se opet angažirala i Mirela Holy. S njom ste imali burnu povijest. Svojedobno vas je kazneno prijavila za prevaru kada ste bili ministar zaštite okoliša zbog preseljenja ureda Fonda za zaštitu okoliša u Zagrebtower uz jako visok najam. Jeste li zakopali ratnu sjekiru?

- Nikad s njom nisam bio u ratu. Ministarstvo je još tamo i zakupilo dodatne prostore, što znači da sam cijelo vrijeme bio u pravu i da je to otpočetka bilo politički montirani proces. Uostalom, mene se prozivalo, a trenutni ministar ima dva velika ureda koja istodobno koristi. Što se tiče Holy, mislim da može dati svoj doprinos stranci i kreiranju politika.

U to vrijeme na vas se gledalo kao “Milanovićeva ministra”. Kako sada gledate na njegov predsjednički mandat?

- Milanović je onakav kakav je obećao da će biti – s karakterom. Specifičnog je stila, neki ga obožavaju, a neki ne vole. Ovih prvih je puno više.

Čine li vam se neke njegove izjave problematičnima?

Ne mogu biti njegov odvjetnik, dijelom i zato što nisam objektivan jer smo ostali u dobrim odnosima. Vjerujem da u pokušaju da objasni svoj stav o kompleksnim pitanjima u kratkom vremenu često bude pogrešno protumačen. No pokazao je da je borac protiv svih vrsta nejednakosti i nasilja kroz cijelo političko djelovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:44