ŠTRAJK PROSVJETARA

MIHALINEC 'Ovo su neka čudna događanja. Premijer se ponaša kao da nas nema, njemu je sutra veliki događaj. Organizirali smo za njega malu akciju...'

 Goran Mehkek / CROPIX

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec za Dnevnik Nove TV govorio je o štrajku u sustavu obrazovanja, koji je krenuo danas i trajat će sve do ispunjenja zahtjeva, a to je rast koeficijenata za 6,11 posto.

Istaknuo je da je spreman za pregovore.

- Mi smo spremni za pregovore, pregovorima se može postići kompromis, međutim - pregovora nema. Ministar Aladrović stalno priča - imamo pregovore. Imamo pregovore, ali nemamo pregovore o onome zbog čega je cijeli sustav osnovnog i srednjeg školstva u štrajku. A to je povećanje koeficijenta složenosti poslova u osnovnom i srednjem školstvu i zaostajanje plaća za ostalim plaćama u javnim službama.

Komentirao je izjavu ministrice Divjak da se između sindikata i Vlade odvijaju igre moći.

- Ne bih ja to nazvao igrama moći. To su neka čudna događanja. Može prozvati koga hoće. Mi smo postavili zahtjeve i pregovora nema. Danas je 27. dan štrajka. U 27 dana štrajka, 17. dan smo prvi put sjeli uopće razgovarati, a 18. dan smo prvi put stvarno razgovarali, odgovorio je.

Nije želio izravno odgovoriti na pitanje jesu li sindikati u tim razgovorima ponudili nešto niže.

- Mi smo se u tim razgovorima, 18. dana štrajka, otvorili i pokazali Vladi u kojem smjeru možemo ići. Dozvolite da to ostane naša pregovaračka pozicija. Za pregovore, ukoliko ih bude.

'Pregovarat ćemo'

Evo što je rekao na pitanje bi li sindikati pristali na nešto niže.

- Mi ćemo pregovarati. Ti pregovori moraju voditi nečemu. Čemu god da dovedu, mi ćemo to dati našim članovima na izjašnjavanje. Tako smo dali i zadnju ponudu Vlade. Više od 50.000 zaposlenih u odgoju i obrazovanju se izjasnilo negativno i izjasnilo se spremno za štrajk, rekao je za Dnevnik Nove TV.

Prema današnjim podacima Ministarstva obrazovanja, u štrajku je 63,34 posto radnika. Mihalinec tvrdi da su oni uvijek daju manje podatke.

- Ministarstvo obrazovanja uvijek daje manje podatke nego što ih mi dajemo. U svakom slučaju, gotovo jednak broj škola nije radio i nije bilo nastave, a to znači da je štrajk u potpunosti podržan od učitelja i nastavnika u osnovnim i srednjim školama.

Komentirao je i činjenicu da je roditeljima ovakvu situaciju sve teže pratiti.

- Kao i sve situacije, ništa nije crno-bijelo. Mi imamo ogromnu podršku roditelja. Stalno nas nazivaju. I ja vjerujem da bi roditelji morali znati koja strana ne želi riješiti problem. Znači, ako sindikati svaki dan kažu da su spremni na razgovor i za pregovore, spremni su za bilo što, neka Vlada to nazove bilo kako, da sjednemo za stol i razgovaramo. A od Vlade već 27. dan nema naznake da žele razgovarati. Sigurno sindikati nisu ti koji žele načiniti štetu njihovoj djeci.

Na upit očekuje li još uvijek poziv premijera za razgovor, odgovorio je:

- Bilo bi to totalno neodgovorno da toga nema. Nas stvarno čudi da nema razgovora i pregovora.

Sindikati ne posustaju

Komentirao je i mogućnost sudske zabrane štrajka.

- Vlada ima moć, može zabraniti štrajk. Može, zapravo, tražiti od suda da zabrani štrajk. Ima moć zaplašivati ljude da neće platiti. Danas je prvi dan gdje je Vlada najavila da neće platiti štrajk i on je bio jednakog intenziteta. Možda su se neki malo uplašili, ali ogroman broj ljudi nije. Metode zastrašivanja i represije neće riješiti problem. Neće ga riješiti ni ignoriranje, niti skrivanje od problema.

Mihalinec je istaknuo da sindikalci ne posustaju u štrajku.

- Mi ne posustajemo jer naši članovi ne posustaju. Naši članovi znaju zašto su u štrajku, znaju koji su njihovi zahtjevi i dobro znaju koja je to ponuda koju će oni prihvatiti.

Poručio je da će sutra sindikalni aktivisti poduzeti male akcije diljem Hrvatske.

- Predsjednik Vlade se ponaša kao da nas nema, njemu je sutra veliki događaj, kongres Europske pučke stranke. Mi ćemo jednom malom akcijom na svim raskrižjima, ne samo na njihovom putu od hotela Sheraton do Arene, pozivati vozače da potrube, one vozače kojima će blokirati promet da bi se taj ogroman događaj dogodio. Jednako tako će u cijeloj Hrvatskoj naši aktivisti u vremenu od 13 do 14 sati na velikom broju raskrižja imati svoje plakate "Potrubite za obrazovanje", jednostavno da Hrvatska bude glasna u tom trenutku za obrazovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:19