BURNO U SPLITU

Mihanović: ‘HDZ ne sudjeluje više u GV-u‘; Prkić: ‘Moguće je da sutra ne bude kvoruma‘

‘Naših svih devet vijećnika danas je kod javnog bilježnika podnijelo ostavke i preostaje nam da ih sutra odnesemo u protokol‘

Vice Mihanović

 Ante Cizmic/Cropix

Predsjednik splitskoga Gradskog vijeća Jakov Prkić rekao je u ponedjeljak kako nije isključeno da za sutra sazvana sjednica neće imati kvorum, a predsjednik splitskoga HDZ-a Vice Mihanović izjavio je da devet vijećnika te stranke više neće sudjelovati u radu tog vijeća.

"Naših svih devet vijećnika danas je kod javnog bilježnika podnijelo ostavke i preostaje nam da ih sutra odnesemo u protokol gradske uprave, ali mi nećemo doći na sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća niti ćemo više sudjelovati u radu tog vijeća", rekao je Mihanović za Hinu.

Predsjednik GV-a Prkić je napomenuo kako je moguće da na sjednici Gradskog vijeća najavljenoj za sutra neće biti kvoruma.

"Ako sutra ne bude kvoruma, onda meni ostaje mogućnost da u roku od osam dana pokušam još jednom sazvati sjednicu Vijeća, ali nije nužno da koristim tu mogućnost", rekao je Prkić, inače član stranke Pametno za Split i Dalmaciju.

Po njegovim riječima, ako se sutra održi sjednica Gradskog vijeća, a nakon toga uslijede ostavke natpolovične većine vijećnika, to jest njih 16 od ukupno 31 vijećnika, o tome se izvješćuje Ministarstvo pravosuđa i uprave, koje je ovlašteno donijeti odluku o raspuštanju GV-a i odluku o izvanrednim izborima za to vijeće.

Ako sutra ne bude kvoruma i ne uslijedi ostavka minimalno 16 vijećnika, postoji mogućnost da se u roku od osam dana ponovno pokuša sazvati sjednica Gradskog vijeća. Ako se u tome uspije i ako nakon nje uslijedi ostavka najmanje 16 vijećnika, o tome se opet izvješćuje Ministarstvo uprave, koje raspušta Gradsko vijeće i donosi odluku o novim izborima.

Međutim, ako i drugi pokušaj sazivanja Vijeća bude neuspješan (bez kvoruma) te ako i tada ne uslijede ostavke minimalno natpolovične većina vijećnika, više se ne saziva sjednica GV-a, nego se čeka da broj ostavki vijećnika dostigne natpolovičnu većinu kako bi Vlada mogla donijeti odluku o novim izborima, rekao je Prkić.

Dodao je kako stranke čiji vijećnici daju ostavke trebaju dati izjavu da za njih neće predlagati zamjenske vijećnike koji bi se mogli angažirati i formirati kvorum, što bi onemogućilo raspuštanje Gradskog vijeća i raspisivanje novih izbora.

Na dnevnom redu sutrašnje sjednice GV-a koja je zakazana za 9 sati, među ostalim, jest i prijedlog odluke za održavanje kotarskih izbora u Splitu, prijedlog zaključka o pokretanju postupka traženja strateškog partnera KK Split i prijedlog zaključka o utvrđivanju osnovnih programskih i financijskih okvira za rad splitskog HNK-a.

Prkić je potvrdio kako je Gradsko vijeće dobilo zahtjev Kazališnog vijeća da se razriješi intendant HNK Srećko Šestan i da se za obnašatelja te dužnosti imenuje Dajana Stolić Bohnert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:30